Dünyanın tanınmış sergievlerini, sanatçılarını ve kuruluşlarını İstanbul’da bir araya getirmeyi hedefleyen 16. Contemporary Istanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, Haliç’te konumlu bulunan Tersane İstanbul’da düzenlenen ön izleme etkinliği ile başladı.
Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, etkinlikle ilgili olarak; dünyadaki çağdaş sanat fuarlarının arasında bir rekabet olduğunu vurgulayarak; “Sanat, galeriler ve sanat ortamı fuarcılığın yüzde ellisi, diğer yarısı şehrin kendisi, sunduğu hizmetler, ulaşım, burada yeme-içme servisi, sosyal alanlarda sunduğu deneyim. Bakın şu Haliç sahilindeki deneyimi dünyanın başka hiçbir yerinde yaşayamazsınız.” saptamasında bulundu.
Güreli, ayrıca “Yurt dışından 24 basın mensubu geldi, bu sabah bir basın toplantısı yaptık onlarla. İçlerinden Alman bir gazeteci ‘Bu dünyanın en iyi fuarı, ben bunu böyle yazacağım. Bir çağdaş sanat fuarı böyle bir ortamda böyle olmalı’ diye konuştu. Artık insanların Venedik’e gittiğinde ‘İstanbul gibi olmuş’ demesini istiyorum.” dediğini aktardı.
Saygın bir etkinliğe ev sahipliği yapan Tersane İstanbul, mimari açıdan da uluslararası düzeyde önemli bir başarı elde etmişti. 9 bin 500 metrekare kapalı ve 10 bin metrekare açık alana sahip olan Tersane İstanbul’un proje yönetimi ‘Tabanlıoğlu Mimarlık’ tarafından gerçekleştirilmiş ve yerleşke, ‘Dünya Mimarlık Ödülleri Şenliği 2019’da (World Architecture Festival Awards) “Gelecek Projeleri” dalında yer almaya layık görülmüştü.
A.A
Contemporary İstanbul’da bu yıl Seul’den ‘AB gallery’, İstanbul’dan ‘Ambidexter’, Düsseldorf’tan ‘Anna Laudel’, İstanbul’dan ‘Arton İstanbul’, ‘Art Refinery’, ‘Artopol’, Tahran’dan ‘Bavan Gallery’, İstanbul’dan ‘Bozlu Art Project’, ‘Büro Sarıgedik’, ‘C.A.M. Galeri’, New York’tan ‘C24’, Zürih’ten ‘Claudia Schmidt’, İstanbul’dan ‘Dirimart’, ‘Faar Art Gallery’, ‘Galeri 77’, ‘Galeri Binyıl’, ‘Galeri Diani’, ‘Galeri Miz’, ‘Galeri Nev’, Barselona’dan ‘Galeria Joan Gaspar’, İstanbul’dan ‘Galerist’, Berlin’den ‘Hotel Mond Fine Art’, Tahran’dan ‘Iranshahr Art Gallery’, İstanbul’dan ‘İstanbul 74’, Londra’dan ‘JD Malat Gallery’, ‘JD Malat Project’, Tahran’dan ‘Khak Gallery’, Lizbon’dan ‘Mariana Custodio’, New York’tan ‘Marlborough Gallery’, İstanbul’dan ‘Martch Art Project’, Kiev’den ‘Mironova Gallery’, Tahran’dan ‘Mohsen Gallery’, İstanbul’dan ‘Öktem Aykut’, ‘Onearc Galeri’, ‘PG Art Gallery’, ‘PI ARTWORKS’, ‘PILEVNELI’, Berlin İstanbul x König, İstanbul’dan ‘Pilot Galeri’, ‘Piramid Sanat’, ‘Red Art’, ‘Sanatorium’, Moskova’dan ‘Szana Gallery’, Barselona’dan ‘Villa Del Arte’, İstanbul’dan ‘Vision Art Platform’, ‘X-IST’, Berlin’den ‘Zilberman’ galerileri yer alıyor.
Katılımcı kuruluşlar arasında ise ‘Akbank Sanat’, ‘Arthouse’, ‘Baksı Müzesi’, ‘EKAV’, ‘Halka Sanat’, ‘İyilik İçin Sanat Derneği’, ‘Kalyon Kültür’, ‘OMM Müzesi’, ‘Radar Art Project’ ve ‘Şekerbank Açık Ekran’ bulunuyor.
Etkinlik ayrıca; Baksı Müzesi’nin ‘Kıraçlı’ sergisine; Yıldız Holding’in koleksiyonunda yer alan “İmgeler ve Göstergeleriyle Burhan Doğançay” ve Ekrem Yalçındağ’ın “Renk, Doğa, Ornament ve Öteki Şeyler Üzerine” sergilerinden oluşturulan bir seçkiye; Nef’in, Sıtkı Kösemen – ‘Dönüşümler’ başlıklı sergisine; Tosyalı Holding’in, ‘100 yaşındaki heykelci: İlhan Koman’, Hepsiburada’nın, ‘Akrasia’ ve The Yard’ın, ‘Evdeyim Evdeyim Evdeyim’ sergilerine ev sahipliği yapıyor.
16. Contemporary İstanbul, 7-10 Ekim tarihleri arasında Tersane İstanbul yerleşkesinde ziyarete açık olacak.
(Kaynak: aa.com.tr)