Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, "Avrupa Yılın Müzesi Ödülü"ne Aday Gösterildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin "Avrupa Yılın Müzesi Ödülü"...
Yükleniyor...
“Türkiye ve İtalya arasında sanat ve restorasyon” adlı söyleşiler dizisini ikincisi, “Yerebatan Sarnıcı: Roma ve İstanbul Arasında Sanat ve Restorasyon” başlığıyla İtalyan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.
Monica Morbidelli’nin yönlendiriciliğinde (moderatörlüğünde) gerçekleştirilecek etkinlikte, Mimar Doğu Kaptan, Mimar Eugenio Cipollone konuşmacı olarak yer alıyor.
Söyleşide, Türkiye’nin kültür başkenti İstanbul’daki en ikonik anıtlarından biri olan Yerebatan Sarnıcı’nda gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ve bu çalışmaların temellendiği kavramsal içerik değerlendirilecek.
Yıllar içinde Paris’teki Louvre ve Roma’daki Kolezyum ile karşılaştırılabilir ziyaretçi sayılarına ulaşan seçkin bir yeraltı mimarisi olarak görülen sarnıç, 2020 yılı sonunda ihaleye açılmış ve şantiye, sekiz aylık bir süreçte tamamlanmıştı.
Yaklaşık 140 metreye 70 metre genişliğinde bir alana sahip mekanda yapılan proje çalışmasında, daha önce burada bulunan ağır, beton yürüyüş yolu yıkılarak, dolaşım alanı yeniden tasarlanmıştı. Birbirinden 4.80 metre aralıklı, 12 sıra halinde düzenlenmiş 336 adet sütun arasında dolaşan, genişliği 1-3 m arasında değişen genişlikteki yeni yürüme yolu, hafif metal gereçler kullanılarak üretilmişti. Böylece mekan içinde kütlesel olarak baskın bir biçime sahip olmayan bu yeni dolaşım alanı sayesinde mekanın ziyaretçiler tarafından tam anlamıyla duyumsanması sağlanmıştı.
Öte yandan eskisinden farklı olarak zemine çok daha yakın bir kotta yapılan bu dolaşım yolu, ziyaretçilerin kendilerini suyun yüzeyinde yürüme duygusuna benzer bir algı içinde mekan da devinimde bulunmalarını sağlamaktadır.
iicistanbul.esteri.it
iicistanbul.esteri.it
Mimarlar, hazırladıkları yeni aydınlatma projesiyle yapının iç mekandaki güzelduyusal (estetik) olanaklarını öne çıkaran yeni minimal bir tasarımla ortaya koydular. Buradaki aydınlatma yaklaşımı, yapıdaki görsel konforu sağlamak kadar; özellikle İslam kültürüne özgü bir kavramsal bir yaklaşımı yüceltiyor. Mekan ve ışık ilişkisi, Türk minayür sanatında olduğu üzere perspektifin merkezi bir öneme sahip olmadığı, ancak bunun yerine biçimin ve mekansal öğelerin öne çıkarıldığı bir anlayışı temel alıyor.
“Yerebatan Sarnıcı: Roma ve İstanbul Arasında Sanat ve Restorasyon” başlıklı söyleşi 09.02.2023 tarihinde Perşembe günü saat: 19.00’da İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
(Kaynak: iicistanbul.esteri.it)