Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

İstanbul Yelken Kulübü, 71. Kuruluş Yıl Dönümünü Türk Denizciliğine Bir Müze Kazandırarak Kutluyor.

18784İstanbul Yelken Kulübü, 71. Kuruluş Yıl Dönümünü Türk Denizciliğine Bir Müze Kazandırarak Kutluyor.

71. kuruluş yıl dönümünü kutlayan İstanbul Yelken Kulübü, Türk denizcilik kültürüne katkı sağlayan çok değerli bir müzeyi yaşama geçirdi.

Müzede Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi denizcilik ve yelken tarihinden ödüller, belgeler, fotoğraflar ve çok sayıda değerli tarihi nesne sergileniyor.

İstanbul Yelken Kulübü Müzesi’nde 18. yüzyılda düzenlenen Prinkipo Yarışları’ndan günümüze ulaşan ait kupadan, Türkiye’nin 1936 yılında Berlin Olimpiyatları’na katılan ilk yelkencileri ve kulübün kurucuları Behzat Baydar, Burhan Kunt ve Şeref Birgen’in yarıştıkları ‘Star’ sınıfı yelkenli teknesine; dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi Sadun Boro’nun kendi el yazısı yazdığı kartpostallarından ve Türk donanmasının Şanlı ‘Yavuz’ zırhlısına ait lumboza kadar birçok orijinal parça ve belgeye yer veriliyor.

navigamagazin.com

navigamagazin.com

Müzede kulübün kuruluşunu izleyen günümüze uzanan 71 yıllık tarihine ait belgeler ve nesneler de denizcilik tarihi ve kültürü ilgililerinin dikkatine sunuluyor. Türk donanması tarafından kulübe hediye edilen bazı özel materyaller ve üyelerden gelen bağışlar ayrıca Türkiye’nin ilk yelken okulunu kulüp bünyesinde açılmasını sağlayan Orhan Akra’nın kendi el yazısı ve çizimleriyle üç dilde hazırladığı ‘Yelken Yarış Kuralları’ kitapçığı çok değerli belgelerden biri olarak envanterdeki yerini alıyor.

İstanbul Yelken Kulübü Müzesi, pazartesi günleri dışında ziyaret edilebilecek.

(Kaynaklar: kadikoylife.com, navigamagazin.com)

-->