Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda Kapsamlı Onarıma Alınan “Savarona”, Deniz Harp Okulu Öğrencilerinin Eğitimleri Amacıyla Kullanılacak.

19101İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda Kapsamlı Onarıma Alınan “Savarona”, Deniz Harp Okulu Öğrencilerinin Eğitimleri Amacıyla Kullanılacak.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Atatürk’ün yatı “Savarona”nın, İstanbul Tersanesi Komutanlığı havuzunda kapsamlı onarıma tabi tutulduğu belirtildi.

Daha önce bir iş adamına kiralandığı dönemde tarihi gemide, yoğun olarak asbest kullanıldığı, Türk loyduna uygun olmayan müdahalelerin yapıldığı belirlenmişti. Sürdürülen bakım ve onarım sürecinin ardından Savarona’nın Deniz Harp Okulu öğrencilerinin eğitimleri amacıyla kullanılması amaçlanıyor.

Revizyon ve bakım çalışmaları için Eylül ayının ortasında taş havuza alınan gemideki Atatürk’ten miras kalan tarihi malzemeler geçici olarak Deniz Müzesi’nde muhafaza edilirken; diğer demirbaşlar, Deniz Harp Okulu Komutanlığı deposuna taşındı.

Savarona’nın bir iş insanına kiralandığı dönemde gerçekleştirilen onarım çalışmalarında kaplama, devre ve izolasyonlarında yoğun miktarda asbest kullanıldığı, elektrik kablolarının ve boru devrelerinin Türk Loyduna uygun olmayan malzemelerle donatıldığı belirlendi.

Bakım, onarım çalışmaları, geminin orijinal haline sadık kalınarak sürdürülüyor. Ana makinaların ve makine kontrol sisteminin bakımını da kapsayan onarım faaliyetlerinin 2024 yazında tamamlanması planlanıyor.

MSB kaynakları, çalışmaların büyük bir duyarlılıkla sürdürüldüğünü belirterek “Aziz Atatürk’ün hatırası Savarona gemisinin aslına uygun olacak ve maksadına uygun olarak kullanılacak şekilde onarılmasına devam edilmekte, bu husus Bakanlığımıza bağlı Tersaneler Genel Müdürlüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından büyük hassasiyetle takip edilmektedir.” ifadesini kullandı.

Onarım sonrasında yeniden hizmete alınacak olan Savarona’nın, Deniz Harp Okulu öğrencilerinin eğitim seyirleri için kullanılması planlanıyor.

(Kaynaklar: ntv.com.tr, iha.com.tr)

-->