Hakan Yılmaz'ın 'Sükunet' Dizisinden "Deniz Çayırları" Adlı Dijital Yapıtlar, MAHAL Sanat'ta
Sanatçı Hakan Yılmaz, MAHAL Sanat'ta açılan sergisinde, Çanakkale ve Salou (İspanya) kentlerinin paylaştığı pek çok ortak noktayı, deniz çayırlarını ...
Yükleniyor...
Barselona Deniz Müzesi ve Blanes İleri Araştırmalar Merkezi iş birliğiyle hazırlanan “İstilacı Deniz Türleri: Sessiz Tehdit” başlıklı sergi, bu türlerin Akdeniz’deki deniz ekosistemleri üzerindeki etkisini masaya yatırıyor.
Dünyada her gün yaklaşık olarak 4.000’e yakın türün, denizlerde dolaşım içinde olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte yapılan araştırmalar, bu türlerin %3’ünden daha az bir bölümünün ulaştığı denizlere, kalıcı olarak yerleştiğini ve ‘istilacı’ hale geldiğini göstermektedir. Bu olgu, Akdeniz özelinde ele alındığında, Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından yapılan açıklamalarda, deniz biyoçeşitliliği üzerinde insan kaynaklı etkinliklerinin oluşturduğu kaybın ardından, ikinci önde gelen nedenin; istilacı türlerin Akdeniz’e girişi olduğu saptamasında bulunulmaktadır. Akdeniz’de Süveyş Kanalı ve Cebelitarık Boğazı olmak üzere iki ana giriş noktası bulunuyor olması; Bu boğazların aynı zamanda istilacı türlerin Akdeniz’e sızmasına neden olduğunu göstermektedir.
Bu dikkatle izlenmesi gereken gerçek, Barselona Deniz Müzesi ve Blanes İleri Araştırmalar Merkezi (CEAB-CSIC) iş birliğiyle hazırlanan “İstilacı Deniz Türleri: Sessiz Tehdit” başlıklı sergiyle masaya yatırılarak, istilacı türlerin yarattığı çok boyutlu sorunların anlaşılmasında önemli bir sayfa açıyor.
Sergide; İstilacı türün ne olduğu, bu türlerin Akdeniz’deki hangi yollarla ulaştığı, deniz ekosistemleri ve/veya ekonomik etkinliklere ne gibi etkilerinin bulunduğu, genel çerçevede iklim değişikliğinin, özel olarak ise; suların ısınmasının etkisinin boyutları, bu tehdidi azaltmak ve deniz biyoçeşitliliğini korumak için ne gibi önlemlerin alınabileceğine yönelik sorulara ve yanıtlarına yer veriliyor.
“İstilacı Deniz Türleri: Sessiz Tehdit”, 08.06.2025 tarihine kadar Barselona Deniz Müzesi’nde görülebilecek
(Kaynak: mmb.cat)