Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

“Su Altı Halkalarının Gizemi”nin İlk Gösterimi Monako Oşinografi Müzesi’nde Gerçekleştirilecek.

20294“Su Altı Halkalarının Gizemi”nin İlk Gösterimi Monako Oşinografi Müzesi’nde Gerçekleştirilecek.

“Su Altı Halkalarının Gizemi” belgeseli “Gombessa 6” dalış görev ekibinin Korsika adası burnu açıklarındaki son sualtı keşif gezisini anlatıyor.

Ekip tarafından Akdeniz’de yürütülen çalışmalarda, 100 metreyi aşan bir derinlikte, daha önce benzeri görülmemiş, her birinin çapı 20 metreyi bulan 1000’den fazla çembersel doğal oluşum hakkında veri toplanmıştı.

Andromeda Oceanology, Monako Prensi Albert II Vakfı, Monaco Explorations Platformu ve Monako Oşinografi Müzesi işbirliğiyle gerçekleştirilen belgeselin ilk gösterimi, Oşinografi Müzesinde yapılacak. Yönetmenliği Yann Rineau tarafından gerçekleştirilen, senaryosunu Rineau, Ballesta ve Aurine Crémieu’nun birlikte yazdığı yapım, Gombessa 6 dalış görevi ekibinin Korsika burnu kıyılarındaki son sualtı keşif gezisini anlatıyor. Etkinliğe, görev ekibinin liderliğini üstlenen, ünlü deniz biyoloğu ve kaşif Laurent Ballesta da katılacak.

Ballesta ve Andromeda Oceanology ekibinin liderliğinde gerçekleştirilen “Gombessa 6: Cap Corse” Mayıs 2021’de başlamıştı. Farklı bilim dallarından araştırmacı grubuyla birlikte çalışan Ballesta ve ekibi, bu ilginç oluşumları ortaya çıkaran nedenleri çözmek ve ardlarında gizledikleri biyolojik çeşitliliği anlayabilmek için en son teknolojik niteliklerle donanmış bir denizaltı ve su altı istasyonunda da yararlanarak, çalışmalarını sürdürmüştü. Gombessa 6’nın dört dalgıcı, satürasyon dalışıyla denizin derinliklerini, 18 gün boyunca, INPP (National Institute of Professional Diving) tarafından ekibin kullanımına verilen mavnadaki batiyal istasyonundan incelemişti.

2011 ve 2014 yılları arasında gerçekleştirilen ön araştırmalar dizisinin Korsika adası burnunun kuzeydoğusunda yürütülen bölümünde, “karolijen atol” olarak tanımlanan çembersel yapılar ortaya çıkarılmıştı. Yapılan araştırmalarda, bu yapıların genellikle merkezi bir koralijen çekirdekten oluşan ve bir rodolit tacı ile çevrelenmiş, çoğunlukla kalkerli alglerden oluşan organik bağlayıcılı benzersiz biyoyapılar olduğu saptanmıştı. Bu araştırmalar süresince 110 ila 130 metre derinlik aralığında 1000’den fazla atolün varlığı saptanmıştı.

Daha önce varlığı bilinmeyen bu derin mercan halkaları, gerçek birer doğal anıt olarak nitelendiriliyor. Hatta Ballesta 2021 yılında kendisiyle yapılan bir söyleşide, “Su altındaki en çekici şey güzelliği değil, gizemleridir… Bu garip batık atolleri gördüğümde bir sanrı gördüğümü düşündüm, sanki bir bilim kurgu filmin parçasıydı. Nazca çizgileriyle su altında karşılaştığımı sanmıştım” ifadesini kullanmıştı.

Gombessa 6 seferi Cap Corse’dan Monako’ya iki gün süren bir seyrin ardından 30 Temmuz 2021 Salı günü sona ermişti. Bu seyir sırasında dalgıçlar, bu iki günü vurguna yakalanmamak için batiyal istasyonun içinde geçirmişlerdi.

Aralarında Prens Albert II Vakfı’nın da bulunduğu birçok önemli çevre ve bilim kuruluşu tarafından düzenlenen ilk gösterim, 21 Ekim Pazartesi günü saat 18:00’de Oşinografi Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

(Kaynak: news.mc, fpa2.org, monacoexplorations.org)

-->