Barselona Deniz Müzesi’nde açılan “Gemileri Parçalarken Yaşamları da Parçalamak” başlıklı sergi, dünyanın en tehlikeli işlerinden biri olarak kabul edilen gemi söküm işkolunun zorluklarını izleyicilerin karşısına çıkarıyor.
Avrupa’da yürürlükte olan katı yasalar nedeniyle çok pahalı olan bir geminin hurdaya çıkarılması süreci birçok armatörü, dünyanın başka bölgelerinde daha ucuz seçenekler aramaya yöneltiyor. Bu istem, Güneydoğu Asya ülkelerini bu işlemin daha düşük fiyatları nedeniyle öne çıkarıyor. Sergi, kullanım ömürlerini tamamlayan gemilerin deniz kıyılarında “karaya oturtulması”nı ya da diğer bir deyişle ‘hurdaya çıkarılmasını’ odağına alıyor.
Ancak bu görünümün ardında başka bir öykü daha yer alıyor. O da, bu iş kolunda çalışanların durumu… Birçok insan için gemi sökümü, uzun süreden beri bir yaşam biçimi haline gelmiş olsa da; sağlık açısından pek çok tehlikeyi barındırıyor. Söküm işleri sırasında ortaya çıkan asbest, ağır metaller, organik kimyasallar çalışanların iç organlarında ileri düzeyde zarar verme tehlikesi bulunuyor.
Sergide, bu tesislerde çalışan insanların yaşamlarını ve her gün karşılaştıkları zorlu çalışma koşullarını gözler önüne seriliyor.
“Gemileri Parçalarken Yaşamları da Parçalamak” 28.09.2025 tarihine kadar Barselona Deniz Müzesi’nde görülebilecek.
(Kaynak: mmb.cat)