Tasarımcı Marshall Blecher ve Fokstrot mimarlık ve üretim stüdyosu, Kopenhag kent limanı için yeni bir tür kamusal oylum sağlama amacıyla yüzen adalar sistemi önerisi getiriyor.
Bir tür parkipelago (takım adalarından oluşan park) sistemi oluşturan bu yapay adaların, kendi başlarına bir ekosistem oluşturacak biçimde tasarlanması amaçlanıyor. Üzerlerine konumlandırılacak olan endemik bitkiler, ağaçlar ve çimenler; böcekler için yaşam alanı sağlayacak. Adaların suyun dibindeki tonoza bağlanan bölümü ise balıklara, su bitkilerine ve deniz yumuşakçaları için bir barınma yeri oluşturacak.
Kopenhag’ın tam merkezinde sürekli olarak değişen yeşil bir alan oluşturacak olan bu yapay adalar, günümüzde öne çıkan bir kavram olan iklime dirençli kentler yaklaşımının da kentsel ölçekteki uyarlanması niteliğinde.
1.
Geleneksel tekne yapımı yöntemleri kullanılarak yapılan bu yapay adacıklarda hem sürdürülebilir hem de geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılmakta; bu yönüyle ve kullanım açısından uyarlanabilir bir yapısı bulunmaktadır. Bu durum adacıkların, limanın görece daha az kullanılan bölümleri ile yeni yapılan bölümleri arasında belirli dönemlerde taşınarak, başka etkinlikler için kullanılabilmesine olanak verecek.
2.
Bir anda büyük ilgi gören ve çok sayıda ödül kazanan ilk önüretim (prototip) adanın (CPH-Ø1) üretimine 2018 yılında başlanmıştı. Kopenhag’ın güney limanlarındaki elle yapılan ahşap tekne üretim yöntemleri kullanılarak üretilen, 25 m2 lik bir yüzeye sahip olan bu yapay adacığın tam ortasında 6 metre yüksekliğinde bir ıhlamur ağacı yükselmekteydi.
(Kaynak: designboom.com)