Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, "Avrupa Yılın Müzesi Ödülü"ne Aday Gösterildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin "Avrupa Yılın Müzesi Ödülü"...
Yükleniyor...
Marmara Denizi’nden çıkarılan, deniz canlılar için büyük bir tehlike ortaya koyan yaklaşık 1500 metrekare ‘hayalet ağ’ yığını, toplanarak hammaddeye dönüştürülmesinin ardından güneş gözlüğü çerçevesi üretimi amacıyla kullanılıyor.
Proje, Deniz Yaşamını Koruma Derneği ve Billur Optik işbirliğiyle yaşama geçiriliyor.
Deniz Yaşamını Koruma Derneği Başkanı Volkan Narcı, sıfır atık kapsamında birçok çalışma yürüttüklerini, hayalet ağlardan güneş gözlüğü üretmenin dünyada örneklerinin bulunduğunu ve bu çalışmayı da yine sıfır atık kapsamında Türkiye’de yapmak istediklerini belirtti.
Denizden hayalet ağların çıkarılmasının çok zor ve risklerle dolu bir iş olduğunu vurgulayan Narcı, denizin ortasında ağların nerede olduğunu bilmediklerini, gelen ihbarlar doğrultusunda bu ağları deniz diplerinde bularak çıkardıklarını söyleyerek, “Deniz dibinde yüzlerce yıl boyunca kalabilen ağlar, canlıların ölümüne neden olabiliyor. Bunları denizden çıkarıp sıfır atık kapsamında yeni bir kaynak oluşturduk ve böylece deniz ekosistemine zararlarını da bertaraf etmiş olduk.” ifadesinde bulundu.
Projenin üretim ve tasarım aşamasını üstlenen Billur Optik firmasının CEO’su Naci Silelioğlu ise yaptığı açıklamada, 1979 yılından bu yana optik işkolunun her alanında etkinlik gösteren şirket olarak yapacaklarının sonuna geldiklerini düşündükleri bir dönemde Narcı’nın projesinin daha yapılacak çok şey olduğunu kendilerine gösterdiğini belirtti.
Üretim Süreci
Üretim sürecinin ilk aşamasında denizden çıkarılan ağlar temizlenerek, güneş gözlüğü çerçevesi yapımında kullanılmak üzere granül haline getiriliyor. Daha sonra, İkitelli’de bulunan gözlük üretim tesisine getirilerek, burada kalıplara dökülüyor.
Silelioğlu, “Öncelikle malzemenin işlenmesi için belirli sıcaklıklar, belirli prosesler var. Biz de deneye yanıla bu işi öğreniyoruz açıkçası. Ama yaptığımız işin heyecanı bize güç veriyor, dolayısıyla o zorlukları da aşıyoruz. Malzemenin makineden, kalıptan çıktıktan sonra gözlük olarak kullanılabilecek bölümünün dışında da oluşan atıklar var. Ama o atıklar da tekrar üretime katılıyor granül hale getirilerek. Dolayısıyla biz burada sıfır atıkla bir gözlük üreteceğiz. Kendi alıştığımız yöntemin bayağı dışında bir durum olacak bu. Umarım son kullanıcılar da bunu severek kullanır, bize ve doğaya destek olmuş olurlar.”
Üretilen çerçevelerin saplarına, modeli belirleyici öğe olarak ‘mercan’, ‘pina’, ‘deniz yıldızı’, ‘orka’ ve ‘vatoz’ türleri ile ağların çıkarıldığı bölgelerin koordinat bilgileri işleniyor.
Gözlükler üretimlerinin tamamlanmasının ardından gelecek ay proje için oluşturulacak internet sitesi üzerinden tüketiciye sunulacak. Projeyle sürdürülebilir moda anlayışını desteklemeyi ve deniz ekosisteminin korunmasını hedefleyen Deniz Yaşamını Koruma Derneği, gözlüklerden elde edilecek geliri yeni projelerde kullanmayı hedefliyor.
Silelioğlu da farklı alanlardan toplanacak atıklarla da yeni projeleri yaşama geçirmeyi ve bunun olanaklı olduğunu diğer üreticilere de göstermek istediklerini belirtiyor.
(Kaynak: aa.com.tr)