Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Türk Denizcilik Tarihinde Önemli Bir Yere Sahip Olan “TCG ULUÇALİREİS” Denizaltısı, Çanakkale Deniz Müzesi’nde Ziyarete Açıldı.

19442Türk Denizcilik Tarihinde Önemli Bir Yere Sahip Olan “TCG ULUÇALİREİS” Denizaltısı, Çanakkale Deniz Müzesi’nde Ziyarete Açıldı.

S-338 Borda numaralı ‘TCG ULUÇALİREİS’, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıldönümünde, ziyarete açıldı.

Türk Deniz Kuvvetleri’nde 1971-2000 yılları arasında 29 yıl görev yapan 98 metre boyunda. 8.5 metre eninde ve 2 bin ton deplasmana sahip denizaltı, bir süreden beri Gölcük Tersanesi’ndeki kapsamlı bakım ve onarım görmekteydi. Bu sürecin tamamlanmasının ardından Çanakkale’ye intikal ettirilen denizaltı, burada Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral Rafet Oktar ve Çanakkale Boğaz Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen’in de katıldığı törenle karşılanmıştı.

Denizaltı, hizmette bulunduğu sürede, 37 Milli ve 9 NATO Tatbikatı’na katılmış, 12 cephe ve 7 rotasyon görevi, 160 talim torpido atışı, birçok mayın döküş eğitimi, SAT-Denizaltı müşterek eğitimi, kurtarma gemisi-denizaltı müşterek eğitimi ve 1645 kez dalış gerçekleştirmişti.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıldönümünde ziyarete açılan denizaltıyla ilgili olarak Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Albay Serhan Aras şunları kaydetti: “ ‘TCG ULUÇALİREİS’ 1944 yılında Amerika’da inşa edilmiş, 1971 yılında Türkiye Cumhuriyeti Bahriyesine katılmıştır. 29 yıl hizmet yapmış bir denizaltı. Tam 1645 dalışa sahip. Son derece başarıları olan bu denizaltımızı son bir yıl içerisinde Milli Savunma Bakanlığımızca yaptığımız restorasyon neticesinde 18 Mart 2024 tarihinde şehit denizaltılarımız ‘Dumlupınar’ ve ‘Atılay’ anısına Çanakkale sularında yüce Türk milletinin teveccühüne sunacağız. Tüm gençlerimizi denizaltımıza ziyarete bekliyoruz. Denizaltımız Türkiye’nin denizaltı müzesi. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca 2000 yılında hizmet dışına ayrılmasına müteakip müze formuna getirilerek Türkiye’de ilk defa böyle bir çalışmaya imza atılmıştır” dedi.

(Kaynak: tgrthaber.com.tr, ntv.com.tr, aa.com.tr)

-->