3.600 yıllık geçmişi ile ‘Sualtının Göbeklitepesi’ olarak nitelendirilen dünyanın en eski batığı olan gemide kazı çalışmaları başladı.
Yeri gizlenen batığın, yüzeye çıkarılması için çalışmalar sürüyor.
Antalya’nın batı kıyılarında Akdeniz açıklarında yaklaşık 4 ay önce Türk sualtı arkeologları tarafından bulunan ve M.Ö.15-16’ncı yüzyıla ait olduğu düşünülen, Tunç Çağı’na ait dünyanın en eski gemi batığındaki kazı çalışmaları sürüyor. Çalışmalar; Uluslararası Sualtı Arkeoloji Enstitüsü, Teksas A&M Üniversitesi ve Oksford Üniversitesi’nden uzmanlar tarafından Akdeniz Üniversitesi öncülüğünde, Antalya Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nda yapılıyor.
Oxford Üniversitesi Deniz Arkeolojisi Bölümü’nden Dr. Linda Hulin batığın önemini şu sözcüklerle dile getirdi: “Suriye- Mısır arasındaki ticareti gösteren yazılı kaynaklar ve yine Kaş yakınlarında bulunmuş Uluburun batığı, bu uluslararası ticaretin kanıtları arasında yer alıyor. Bize dönemin ekonomik sistemini de gösteriyor. Aynı zamanda Genç Tunç Çağı’nda büyük imparatorlar arasındaki ilişkileri gösteren en erken batık olması itibarıyla bu batık son derece önemli. Tabi aynı zamanda bakır ticaretini de göstermekte. Bakır olmadan büyük sarayların inşaatlarını gerçekleştirmek ve silah imal etmeniz o dönemde mümkün değildi. Bu batığı dünyanın en erken ticaret gemisi batığı olarak nitelendirebiliriz”
Batık için Kemer’e Sualtı Arkeoloji Müze Kurulacak
Antalya sahillerinde bulunan sualtı değerlerinin sergilenmesi için Kemer’de bir sualtı arkeoloji müzesi planlandığını da belirten Antalya Valisi Münir Karaloğlu: “Kültür ve Turizm Bakanlığımız, yerel yönetimlerimiz, turizm işletmelerimiz ki sadece oteller değil bütün işletmeleri içine alacak şekilde imece usulüyle, işbirliğiyle inşallah en kısa zamanda bu kazılarla beraber eş zamanlı olarak müzemizi de inşa edip, Kemer Sualtı Arkeoloji Müzemizde sergilemek istiyoruz” diye konuştu.
(Kaynak: ntv.com.tr)