(Alıntılanan bu haber, arkeolojikhaber.com’da “Herodot’un hayal ürünü sanılan gemi Nil nehrinde bulundu” başlığı ile yayımlanmıştır.)
Avrupa Arkeoloji Enstitüsü arkeologları, Mısır’daki Thonis-Heraclion batık şehrinde buldukları tekne sayesinde Heredot’un haklı olduğunu 2.500 yıl sonra anladılar. Nil nehrinde bulunan 2,500 yıllık batık sayesinde yüzyıllardır tartışılan gemi mimarisi açığa çıkarıldı.
Ünlü tarihçi Heredot, milattan önce 450 yılında yazdığı eserinde Mısır gezisinden söz ederken Nil Nehri’nde yük taşıyan teknelerden bahsetmişti. Heredot’un çizimlerine göre tuğla ile örülmüş gibi görünen teknelerin orta kısmında direk delikleri vardı. Heredot’a göre, gemilerin armuzu içeriden papirüsle dolduruluyordu. Gemilerin gerçekte varlıkları bugüne kadar ispatlanamamıştı.
Mısır’ın İskenderiye şehri yakınlarındaki Abukir Körfezi’nde bulunan antik Thonis-Heracleion kentindeki batık limanda, ilk kez bu gemiye ait kalıntı keşfedildi. Büyük hilal biçimli gövdesi ve daha önce görülmemiş şekilde tahta parçaları ile birleştirilen kalın plakalar içeren gemi tıpkı Heredot’un tanımladığı gibi.
Geminin boyu yaklaşık 27 metre. Heredot’un tasvirinden biraz daha uzun. Heredot’un tasvir ettiği mimari arkeolojide ilk defa görünüyor. Baris adı verilen gemi, şu ana dek keşfedilen ilk büyük ölçekli Antik Mısır ticaret gemisi.
Avrupa Arkeoloji Enstitüsü’nden Franck Goddio ve ekibinin Mısır’daki Thonis-Heracleion antik kentindeki batık limanda, neredeyse hiç bozulmamış olarak bulduğu Gemi 17’ye (Ship 17) Baris adı verildi.
Araştırmacıların incelediği 70 gemi kalıntısı arasında yer alan Baris arkeoloji tarihinde özel bir yere sahip.
Oxford Deniz Arkeolojisi Merkezi’nden arkeolog Damian Robinson, Heredot’un haklı olduğunu gemiyi bulana kadar anlamadıklarını söylüyor.
“Geminin geçmeli ahşap levhalardan yapılmış olması, Heredot’un yaptığı tuğla gibi tanımına uygun” diyen arkeolog Alexander Belov, geminin 2 metre yüksekliğe ulaşabildiğini ve boyunun da Heredot tarafından açıklanan bilgilere uygun olduğunu belirtiyor.