İki dalgıç tarafından yaklaşık bir kaç hafta önce, Antik Kayserya (Caesarea) kentinin açıklarında 1.600 yıl önce batan Geç Roma İmparatorluk Dönemine ait bir ticaret gemisinin kalıntıları bulundu.
Deniz dibinde açık bir durumda bulunan batıkta bulunan eserlerin arasında; demir çapalar, gemi mürettebatının su içmek amacıyla kullandığı kaplara ait parçalar bulunuyor. Bulunan bronz eserler arasındaki Roma güneş tanrısı Sol İnvictus’, ay tanrıçası Luna’ya ve Afrikalı bir köleye ait betimlerin çok iyi bir durumda olduğu kaydedildi.
Metal heykellerin antik dönemlerde dönüşüm amacıyla eritilmesi; çok nadir karşılaşılan bu eserleri, benzersiz kılan bir diğer önemli nokta. Kayserya’da daha önce yapılan sualtı kazılarında da küçük ölçekli bronz heykeller bulunmasına karşın, bu batıktaki buluntuların büyük boyutlarda ve çok iyi durumda olduğu belirtiliyor.
Geminin limana girdiğinde fırtınaya yakalandığı ve kıyı seddine ve kayalara çarpmadan önce sürüklendiği tahmin ediliyor. Daha önce de Kayserya limanı açıklarında dalgıçlar tarafından Fatımiler dönemine ait 1000 yıllık 2000 altın dinardan oluşan bir hazine bulunmuştu. Ancak bu batığın, Akdeniz’in bu bölgesinde son otuz yılda bulunan en büyük hazine olma özelliği taşıdığını belirtiyor.
(haber kaynakları: reuters.com, arkeolojihaber.net, ibtimes.co.uk, timesofisrael.com)