Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Montiel-Soto’nun Venezuella ve Kanarya Adaları Arasındaki Göç Öykülerini Anlatan “Acı Dolu ‘Tropik’te Deniz Tutması: Diğer Adadan Notlar” Sergisi CAAM’da

6638Montiel-Soto’nun Venezuella ve Kanarya Adaları Arasındaki Göç Öykülerini Anlatan “Acı Dolu ‘Tropik’te Deniz Tutması: Diğer Adadan Notlar” Sergisi CAAM’da

Küratörlüğünü Lidia Gil Calvo’nun gerçekleştirdiği Marco Montiel-Soto’nun “Acı Dolu ‘Tropik’te Deniz Tutması: Diğer Adadan Notlar” Sergisi Centro Atlantico de Arte Moderno – CAAM’da

Bu proje, Venezüellalı sanatçı Marco Montiel-Soto’nin, on dokuzuncu yüzyıl araştırmacılarının bilimsel keşiflerinden esinlenerek, ülkesinden Kanarya Adalarına yaptığı iki yolculuktan kaynaklanıyor.

Kolomb’un ilk deniz yolculuklarının gerçekleştiği tarihten günümüze, Venezuella ile Kanarya Adalarında arasında hiç duraksamaya uğramayan bir bağlantı bulunuyor. Bu bağın kurulmasında doğal etkenler olan alizelerin ve okyanus akıntılarının elverişli olmasının da bir etkisi  olmuş.

İspanyol iç savaşının ardından Kanarya Adalarından – petrol üretiminin yarattığı ekonomik yükselmenin içinde bulunan o dönemin vaat edilmiş toprağı olarak görülen – Venezuella’ya doğru akan büyük yasadışı göç dalgası gerçekleşmişti.

Şimdi ise yüzyılın dönüşümü ile birlikte Karayip ulusunun içine düştüğü feci durum nedeniyle bu göç akışı tersine dönmüş durumda. Bugün,  savaş sonrası döneminin kendilerine verebileceğinden daha iyi bir gelecek için yaşadıkları adaları terk edenlerin torunları, geldikleri yerden daha iyi bir yaşam bulmalarının olanaksız olduğu, atalarının topraklarına geri dönüyor. Yeni ekonomik ve teknolojik sömürgeciliğin yarattığı göç dalgası, küreselleşen dünyanın yüzleştiği en zor olgulardan biri durumunda.

Kendisi de ülkesini terk etmiş biri olan Montiel-Soto, şimdi Almanya’da yaşıyor.

Maniel de Soto

Sanatçı,  ülkesi Venezuella’yı, strüktürler ve sembolik içeriği olan buluntu nesnelerden oluşturulmuş enstalasyonlar aracılığıyla bize anlatıyor. Arkeolojideki ve antropolojideki alan çalışmalarında izlenen yöntemle, alandan; gazeteler, madeni paralar, kartpostallar, eski fotoğraflar, kitaplar ayrıca sesler ve video kayıtları başta olmak üzere yaşanmışlığın izlerini üzerinde barındıran nesneleri topluyor ve bunları eleştirel bir içeriğe sahip sanat nesnesine dönüştürerek; tarihin insanları ve kültürlerini ne ölçüde etkilediğini göstermek için kullanıyor. Aynı yoldan giderek bizlere Kuzey, Orta ve Güney Amerika’ya doğru yola çıkan Kanarya adaları mirasını, yüzlerce göçmenin hayalet gemilerle “sekizinci kanarya adası” düşüne doğru giriştiği zor yolculuğu, muzdarip oldukları deniz tutması metaforu ile bize anımsatıyor.

Sergi, 9 Ağustos – 20 Kasım 2019 tarihleri arasında CAAM ‘da

 

(Kaynak: caam.net)

 

-->