Avustralya Ulusal Deniz Müzesi’nin Tarihi Gemiler Kuratörü David Payne tarafından Massim Adalarında kullanılan geleneksel uskundralı kanolara yönelik belgeleme çalışması sonucunda elde edilen verilerin derlenmesiyle Massim Müzesi ve Kültür Merkezi’nde “Massim Kanoları” sergisi açıldı.
Papua Yeni Gine doğusunda Milne körfezinin açıklarında Solomon Denizinde konumlanan Massim Adaları, tecimsel etkinlikler için kullanılan uskundralı rengarenk teknelere ev sahipliği yapıyor.
Bu teknelerin, adalar arasında yapılan tecimde, iletişim amacıyla ve topluluklar arasında -Kula olarak adlandırılan- değerli el işi yapıtların değişiminde oldukça yaşamsal bir işlevi bulunuyor. Bu, denizci yetenekleri yüksek ve zarif kanolar, tekne tasarım ve mühendisliğine yönelik derin bir bilgi birikimini yansıttığı gibi aynı zamanda yerel kültürün biçim özellikleri donatılmış ve sembolik anlamları teknenin gövdesine işleyen ahşap kazıma işçiliğiyle de Massim kültürünün, ruhsal dünyasının ve toplum ilişkilerinin gerçek bir parçasını oluşturuyor.
Bu kanoların geleneksel biçimlerine ve çağdaş uyarlamalarına bağlı kalan Massim kanolarının tasarımcılarının ve üreticilerinin sahip olduğu bilgiyi bu bölgeye 3000 yıl önce yerleşmiş Avustronezyalılara ve 50.000 yıl sonra buraya gelerek yerleşen Papua’lıların geride bıraktıkları üretim bilgisi mirasına dayanıyor.
Avustralya Ulusal Deniz Müzesi‘nin Tarihi Gemiler küratörü David Payne, beraberindeki araştırma takımı ile birlikte Massim adalarında yaşayan topluluk üyeleri ile toplantılar gerçekleştirerek, burada kullanılan kanolar üzerine bir belgeleme çalışması gerçekleştirdi. Bu araştırma gezisinin ardından Avustralya’ya geri dönen David, alan çalışmasında tuttuğu notları ve belirlemiş olduğu kano ölçülerini, kano projelerine dönüştürdü.
Bu büyük ölçekli, bir düzine farklı kano tipi ve özelliklerini gösteren çizimler, bu kanoların yapılarını, seyir ve donanım düzeneklerini ve ahşap yontma işçiliğinin üretim ayrıntılarını ortaya koyuyor.
Sergi, 24 Haziran 2020 tarihine kadar Massim Müzesi ve Kültür Merkezi’nde açık kalacak.
(Kaynak: sea.museum)