Sanatçı, Fenike uygarlığında Mureks cinsi deniz salyangozlarından elde edilen bu boyar özdeğin en eski türlerinden Tiyra Moru’nu ve Cornwall Kalayı’nı, bu doğal kaynakların değişen kültürel değerini; ayrıca bunların elde edilme süreçlerinde hem doğaya hem de emeğe yönelik sömürüyü masaya yatırıyor.
Tarih boyunca önemli değerli eşyaların renklendirilmesinde kullanılan Fenike moru gibi Cornwall ve Devon’dan elde edilen kalay da antik dünyada değerli bir hammadde olarak, kullanılmıştır. Hatta Fenikelilerin kalay aramak için Cornwall’a geldiği öne sürülmekle beraber; bu iddiaya ilişkin arkeolojik bir kanıt bulunamamıştır.
Geleneksel Türk Sanatları Bölümünde sanat eğitimi alan Çakar’ın minyatürden esinlenen “New Rarities” adlı yerleştirmesi, sanatçının deniz kabuklarının temsilleriyle ilgilenmeye başladığı, onları hem ev hem de mezar olarak kavramsallaştırdığı bir düşünce sürecine dayanıyor.
Gerçek ile düşsel bir ara kesitte eski ticaret yollarının izini süren Çakar, bu kaynakların değerli ve az bulunur olma durumunu ve kültürel miras kavramlarını inceliyor. Antik bir haritayı ya da bir deniz kabuğunu andıran, spiral şeklinde yerleştirilmiş ve dışa doğru açılan desen enstalasyonu, sözlü geleneklerden temellenen bir öykü ortaya koyuyor.
Sergi, SAHA Derneği’nin 2020 yılında Birleşik Krallık’taki Tate St Ives Müzesi ile başlattığı iş birliği kapsamında gerçekleştiriliyor. “New Rarities”, 19 Ekim 2024- 5 Ocak 2025 tarihleri arasında arasında görülebilecek.
(Kaynak: saha.org.tr, tate.org.uk)