Banksy'nin Marsilya'da Bulunan Yeni Yapıtında Betimlediği Deniz Fenerinin Anlamı Tartışılıyor.
İngiliz sokak sanatçısı Banksy'nin Marsilya'da bir duvar üzerine betimlediği deniz fenerinin ve bu resmin üzerine yazdığı gizemli “Bende gördüğün şey...
Yükleniyor...
Venedik’li ressam Canaletto’nun “İsa’nın Göğe Yükselişi Gününde Bucintoro’nun Dönüşü” adlı tablosu, Christie’s Londra’da düzenlenen “Eski Ustalar” müzayedesinde 27.5 milyon sterline satıldı.
55 milyon sterlinlik satışın gerçekleştiği müzayedede Constable, Willem Key ve Gerrit Dou’nun yapıtları da yeni sahipleriyle buluştu.
1 Temmuz Salı günü gerçekleşen “Eski Ustalar” müzayedesi öncesinde yapılan yorumlarda, Canaletto’nun “İsa’nın Göğe Yükselişi Gününde Bucintoro’nun Dönüşü” (yklş. 1732), adlı tablosunun 20 milyon doların üzerinde bir fiyata satılacağı ön görülüyordu. Ancak beklenin üzerinde bir fiyata, 27,5 milyon sterline (diğer giderlerle birlikte 31,9 milyon sterlin) satılan yapıt ile, Canaletto bugüne kadar müzayedelerdeki kendi rekorunu kırmış oldu. Bir zamanlar, İngiltere’nin ilk başbakanı Robert Walpole’un koleksiyonunda bulunan tablo, 86 cm’ye 138 cm boyutuyla son 20 yılda sanat piyasasında kendisini gösteren ve sanatçının imzasını taşıyan diğer yapıtlardan daha büyük olmasıyla da dikkat çekici bir yapıt olarak öne çıkıyordu
Müzayede salonun tıklım tıklım dolduran kalabalık bir izleyicinin katılımyla açık arttırmaya çıkarılan tablonun Christie’s’in uluslararası direktörü Alice de Roquemaurel ile telefonda görüşen adı açıklanmayan bir teklif sahibine satıldığı açıklandı.
Satıştan önce tablo hakkında değerlendirmelerde bulunan Christie’s ‘Eski Usta Sanatçılar Bölümü’ Küresel Başkanı Andrew Fletcher, Yükseliş Günü sahnesinin özel koleksiyonlarda yer alan en nitelikli Canaletto olduğunu belirterek, bunun nedenlerini 5 ana başlık halinde açıklamıştı. 1730’lu yılların başlarının Canaletto’nun en verimli dönemi olarak kabul edildiğini söyleyen Fletcher, tablonun tam da bu döneme yani 1731-32 yılları arasına tarihlendiğini belirtmişti. İkinci olarak tablonun betimlediği manzara bakımından Venedik’in benzersiz görünümüne yer verdiğini belirten Fletceher, üçüncü olarak, İsa’nın Göğe Yükseliş Günü’nde Bucintoro’yu çıktığı yıllık seyrinin ardından Piazetta’nın önünde demirlemiş bir halde betimlendiğini ve tabloda kentteki festival koşuşturmacasına tanıklık edilebildiğini dikkat çekiyor. Dördüncü olarak ise; neredeyse 300 yıllık tablonun kusursuz durumda olduğunu ve son olarak, eski sahibine atfen, Walpole’un şimdiye kadar oluşturulmuş en büyük sanat koleksiyonlarından birinin sahibi olmasıyla bu tabloya değer katmış olduğunu eklemişti.
“İsa’nın Göğe Yükselişi Gününde Bucintoro’nun Dönüşü”ndeki sahne
Tablodaki sahne, Venedik’in Dalmaçyalı korsanlara karşı 998 yılında kazandığı zaferin yıldönümünün kutlandığı İsa’nın Göğe Yükseliş Günü’nde San Marko rıhtımını ve burayı bayram havasındaki dolduran kalabalığı yansıtmaktadır. Tablonun merkezi noktasında yer verilen Bucintoro, Venedik Cumhuriyetinin yöneticisi olan Doçe’nin tören teknesi olarak kullanılmaktaydı.
Yılda bir kez, İsa’nın Yükselişi Günü’nde, Doçe ve diğer resmi yetkililer, Venedik’in ve denizin evliliğini kutlayan bir törene katılmak için bu gemiye binerlerdi. Bu bağı simgelemek ve her yıl tazelemek için açık denize açılan Doçe, Bucintoro’dan suya bir yüzük atardı.
Tabloda, bu törensel etkinliğin ardında San Marko rıhtımına dönen Bucintoro, üzerinde kentin koruyucusu olan Aziz Markus’u simgeleyen kanatlı aslan heykelinin olduğu sütunun hemen önüne, rıhtıma bordalamış olarak betimlenmektedir.
(Kaynaklar: artnewspaper.com, museunacional.cat, philamuseum.org)