Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Küresel İklim Değişikliğinin Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Bıraktığı ‘Maldivler’, Geleceğini Yapay Adalar Dizgesi Üzerinde Kurmayı Planlıyor.

15849Küresel İklim Değişikliğinin Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Bıraktığı ‘Maldivler’, Geleceğini Yapay Adalar Dizgesi Üzerinde Kurmayı Planlıyor.

Küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen Maldivler’de hükümet, fiziksel çevreyi biçimlendiren bir dizi önlem alıyor.

Bu önlemler arasında 1997’da doldurulmaya başlanan yarı doğal yarı yapay olan bir ada olan Hulhulmale’nin bir köprüyle başkent Male’ye bağlanması; ayrıca yüzen adalar dizgesi (sistemi) inşa edilerek, binlerce insanın barınması için; konut, otel, restoran, hastane, mağaza, okul ve hükümet binalarının da yapılması hedefleniyor.

Öte yandan özellikle Maldivler’deki turizmden önemli bir gelir elde eden otellere yönelik olarak ‘geri dönüşüm’ün sağlıklı işleyebilmesi için bu yılın Aralık ayına kadar uygulanması zorunlu olan bir dizi kurallar getirildi.

Hint Okyanusu’nun ortasında, yer alan Maldivler Cumhuriyeti, 1192 adadan oluşuyor. Yalnızca 250’sinde yerleşim bulunan adalarda 540 bin kişi yaşıyor.

Muson ikliminin hakim olduğu ülkenin geleceği küresel ısınma kaynaklı yükselen deniz seviyesi nedeniyle tehlike altında. Bu durumun gelecekte Maldivler’den yakın coğrafyadaki diğer ülkelere doğru, büyük bir göçe neden olacağı belirtiliyor.

aa.com.tr

.

aa.com.tr

.

aa.com.tr

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından geçen yıl yürütülen araştırmaya göre, küresel ısınma 2050’ye kadar Maldivler’i oluşturan adaların %80’nini, yaşanmaz hale gelebilir. Dalgaların neden olabileceği seller, altyapının ve temiz su kaynaklarının zarar görme olasılığın gerçekleşeceği böylesi bir durumda, halk yaşadıkları bölgeleri terk ederek Sri Lanka, Endonezya gibi ülkelere göç edebilir.

Maldivler Hükümeti Tarafından Alınan Önlemler

Hükümetin yaşama geçirdiği ilk projeyle; yarısı doğal, yarısı insan eliyle doldurulmuş ve deniz seviyesinden iki metre yüksekliğindeki Hulhulmale Adası’nı bir köprüyle Male’ye bağlandı. 1997’da doldurulmaya başlanan ada, 4 kilometrekarelik bir alana sahip.

Ülkede ayrıca yapımına bu yıl başlanarak, 2027’de tamamlanması planlanan bir yüzen ada da inşa edilecek. “Beyin Mercanı” (Brain Coral) adının verilmesine neden olan insan beyni biçimde modellenen projenin Maldivler’de yaşayan 20 bin kişiye barınma olanağı sağlaması hedefleniyor. Projeyle, 200 hektarlık alana 5 bin konut yapılacak ve deniz seviyesi yükseldikçe yüzen adanın denizden yüksekliği de artacak. Başkente 10 dakikalık araç mesafesinde yapılması planlanan yüzen adanın altında ise yapay mercan resifleri oluşturulacak. Adanın üzerinde konutların yanı sıra otel, restoran, hastane, mağaza, okul ve hükümet binaları da olacak.

Maldivler’i Kurtarmak İçin ‘Geri Dönüşüm’ Önlemleri

Çevre ve iklim değişikliği konusundaki çalışmalara ağırlık veren Maldivler hükümeti, 31 Aralık 2022’e kadar atık yönetimi ve çevre koruma konusunda, özellikle otellere yönelik bazı önlemler almaları gerektiğine yönelik olarak bazı kurallar yayınladı. Daha sağlıklı bir geri dönüşüm sürecinin uygulanabilmesi için otelleri zorunlu tutulan önlemler arasında; tesislerde temiz su üretimi ve dönüşümü sağlamasını, odalarda kullanılan sabun, şampuan gibi temizlik kimyasallarını ve ambalajlarının da geri dönüştürülmüş gereçlerden oluşturulacağı ve plastik şişelerin cam şişelerle değiştirilmesi gibi temel nitelikte bazı koşullar yer alıyor.

Bu önlemleri gerektiği gibi uygulanması durumunda gelirini turizm ve doğal güzelliklerden elde eden Maldivler’in 3-4 yıl içinde en iyi atık yönetimini yapan ülke konumuna geleceği belirtiliyor.

(Kaynak: aa.com.tr)

-->