Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi ve Yerleşkesi, Restorasyonun Ardından Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın Karargahı Olarak Yeniden Türk Donanması’nın Hizmetine Girecek.

20399Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi ve Yerleşkesi, Restorasyonun Ardından Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın Karargahı Olarak Yeniden Türk Donanması’nın Hizmetine Girecek.

1838’de tarafından Bahriye Mektebi olarak inşa edilen, sonrasında “Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi” olarak kullanılan yapı, 2016’da Sağlık Bakanlığına devredilmişti. 2021 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın karargahı olarak kullanılmak üzere teslim alınan, hastane binasının da bulunduğu 20.000 metrekarelik yerleşke, İstanbul Valiliği tarafından başlatılan restorasyon çalışmasının ardından yeniden Türk Donanması’nın hizmetine girecek.

Yerleşke, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı binası olarak kullanılacak “D blok”, Karargah Destek Kıtalar Komutanlığı binası olarak kullanılacak “B blok” ve 300 kişilik er yemekhanesi ve yatakhanesinin yer aldığı “H blok”tan oluşuyor.

Osmanlı donanmasına hizmet vermek üzere 1838’de Bahriye Mektebi olarak inşa edilen ve 2. Mahmut döneminin kulesinde saat bulunan ilk binası olarak tarihe geçen yapı, 13 yıl boyunca eğitim-öğretim etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Mektebin 1851’de Heybeliada’ya taşınmasının ardından 1853’te “Bahriye Merkez Hastanesi” adı verilerek yalnızca sağlık hizmetleri amacıyla kullanılmaya başlandı. Yaklaşık 100 yıl sonra 1929 yılında Donanmanın, 1931’de hastanenin Gölcük’e taşınmasının ardından Kasımpaşa’daki yapı, Deniz Acemi Erler Talim Taburu’na tahsis edilerek; yatakhane ve kışla olarak hizmet verdi. Hasköy’deki bina ise Deniz Telsiz Okulu’na olarak kullanılırken, Kuleli bina boş kaldı. Gölcük’te yeterli koşulların sağlanamaması nedeniyle 1934’te yeniden İstanbul’daki yerleşkeye dönülmesi karara alındı. Sonrasındaki süreç içinde çeşitli gereksinimler nedeniyle yapıda çok sayıda değişiklikler gerçekleştirildi. Yıllarca “Kasımpaşa Deniz Hastanesi” olarak hizmet veren binanın adı 2005’te değiştirilerek, “Kasımpaşa Asker Hastanesi” oldu. 2016’da Sağlık Bakanlığına devredilen hastane, “Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi”nin ek binası olarak beş yıl boyunca hizmet verdi.

2021 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın karargahı olarak kullanılmak üzere teslim alınan yaklaşık 20.000 metrekarelik alanda, İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından restorasyon çalışmasına başlandı.

Restorasyonun 1. aşaması kapsamında, “H blok” yapısının, mimari projeleri hazırlanıp, gerekli onarımların tamamlanmasının ardından 2023 yılı Haziran ayında Kuzey Deniz Saha Komutanlığına teslim edilmişti.

Kuzey Deniz Saha Komutanlığı binası olarak kullanılacak “D blok” ile Karargah Destek Kıtalar Komutanlığı binası olarak kullanılacak, “B blok”taki restorasyon çalışmaları ise sürüyor.

H ve B blokta yapılan çalışmalar

Ana bina, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı binası olarak kullanılacak “D blok” yapısının oturum alanı 2.300 metre, 9.100 metrekare kapalı alanı bulunuyor. Karargah Destek Kıtalar Komutanlığı binası olarak kullanılacak “B blok” ise üç kattan oluşuyor ve oturum alanı 900 metre, kapalı alanı ise 2.700 metre karelik alana sahip.

Restorasyon sürecine ilişkin soruları yanıtlayan Proje Müdürü Serdar Sarıgül, ilk aşamada “H blok” olarak tanımlanan yapı grubunda çalışmalara başlandığını aktardı. Bu blok, 300 kişilik er yemekhane ve er yatakhane binasında oluşurken; bu binanın arka tarafında konumlu teknik bina ve bando komutanlığı binası ile trafo alanında da çalışmalar kapsamında onarım görüyor. “H blok” yapısının, er yatakhane ve yemekhane binası olarak kullanılacak biçimde mimari projeleri hazırlanmış, Kuzey Deniz Saha Komutanlığına teslim edilmişti.

Restorasyon çalışmalarının ise sürdüğü “D blok” ile “B blok”la ilgili olarak ise Sarıgül, “D blok yapısıyla alakalı olarak şu an çalışmalarımız yüzde 95 seviyesinde. B blok ve hamam yapısıyla alakalı olarak çalışmalarımız da şu an yüzde 80 mertebesinde. İmalatlarımız devam ediyor. Normal süremiz 2025 Ekim iken bu yıl sonuna bu alanı komple hazırlayıp Kuzey Deniz Saha Komutanlığına teslim etme gibi bir hedefimiz var. Çalışmalarımız da bu yönde devam ediyor” diye konuştu.

Yapılan çalışmalarda, Karargah Destek Kıtalar Komutanlığı binası olarak kullanılacak “B blok”un yanında 19. yüzyılın sonlarında yapıldığı saptanan hamam yapısının, kütüphane veya müze olarak yeniden işlevlendirilmesi planlanıyor.

Kuzey Deniz Saha Komutanlığının güvenliğini sağlamak adına lumbarağzı binası ile üç katlı, 50 araç kapasiteli açık ve kapalı otopark inşaatları da ikinci aşama kapsamında tamamlandı.

Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın mimari kimliğini değiştiren yapısal müdahaleler ortadan kaldırılıyor.

Restorasyona ilk başlandığında yapının asıl kimliğini değiştiren müdahalelerin yapılmış olduğunu saptadıklarını belirten Sarıgül “Özgün olan bütün sütunlar, başlıklar, bunların hepsi kapatılmıştı. İlk çalışmalarla beraber bunların hepsini gün ışığına çıkarttık. Restorasyon teknikleriyle bunların onarımlarını gerçekleştirdik.” dedi. Özellikle yapının eski fotoğraflarına bakıldığında cephenin mevcut durumunun asıl olandan farklı olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Taş cephenin üzerine sıvalı bir yüzey ve üzerine boya yapılmıştı. Onunla beraber ön cephede balkon ilaveleri mevcuttu. Bu balkon ilavelerini Kurul kararıyla onaylı projemize göre komple söktük. Bununla beraber sıva raspalarını yapıp cephedeki eski özgün taş dokularını tekrar ön plana çıkarttık. Onarılması gereken taşların hepsini değiştirdik.”

Onarım sürecinde İstanbul’da gerçekleşmesi beklenen depremin yapıda oluşturacağı etkilerin de göz önünde bulundurulduğunu söyleyen Sarıgül, Yapı içerisinde yaklaşık 300 ton çelik güçlendirme imalatı yapıldığını söyledi.

(Kaynak: trthaber.com)

-->