Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Henning Larsen Mimarlık Ofisi Tarafından Tasarlanan “Klaksvík Kürek Sporu Kulübü”, Faroe Adalarının Geleneksel Kürek Sporunu Kentsel Ölçekte Bir Simgeye Dönüştürüyor.

19832Henning Larsen Mimarlık Ofisi Tarafından Tasarlanan “Klaksvík Kürek Sporu Kulübü”, Faroe Adalarının Geleneksel Kürek Sporunu Kentsel Ölçekte Bir Simgeye Dönüştürüyor.

5.000 kişi yaşadığı Faroe Adaları’nın en büyük ikinci şehri olan Klaksvik’te, kürek sporu tüm boyutlarıyla geleneksel kültürün önemli bir parçası durumunda…

Yakın zamanda Henning Larsen Mimarlık Ofisi tarafından tasarlanan ve kullanıma açılan “Klasvik Kürek Sporu Klübü”, kentteki geleneksel kürekçiliği ve mimariyi simgeleyen bir yapı olarak önemli bir kültürel merkeze dönüşmüş durumda.

Klaksvik’te kürek sporu, ulusal bir spor olduğu gibi Faroe kültürünün önemli bir parçası Kendilerini bir geleneğin temsilcisi olarak gören Faroe’li kürek sporcuları, tüm yılı antreman yaparak geçirmekte; ayrıca yakın yerleşim yerlerinin rakip takımları ile düzenlenen yarışlarda, teknik yeterliliklerini yükselterek, önemli bir deneyim kazanmaktadırlar. Öte yandan bu geleneksel kürekçiliğin üretiminde yer alan ustalar, geleneksel yöntemlerin ve el işçiliğinin kullanımını yüzyıllardır titizlikle sürdürüyorlar. Geleneksel olarak tek bir balta ile yapılan ve kökenleri Viking dönemine kadar uzanan bu tekneler UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesinde yer alıyor.

Son on yılda, Faroe Adaları’nın balıkçılık başkenti Klaksvik, yeni bir kent kimliği ile dünyanın karşısına çıkmak için kolları sıvadı. Bu yaklaşımla, adaların geleneksel kürek sporu mirasının mimarlıkta kendisini somutlaştırarak, görünür kılınabilmesi için Klaksvík Kürek Kulübü yapısının tasarlanması kararı alındı.

Tüm bu verilen çerçevesinden Henning Hansen mimarlık ofisi tarafından tasarlanan, Klaskiv kentinin kıyısında konumlanan yapı, eğimli yeşil bir çatının örttüğü, 620 m² alana ve geleneksel Faroe ahşap işçiliğini yansıtan bir cepheye sahip.

Kürek sporunu merkezine oturtmakla birlikle sosyalleşme alanlarına da, mimari program oluşturma ve tasarım aşamasında önem verilen yapının su ile ilişkisini kuran, geniş bir rıhtımı buluyor. Denize indirilmek üzere sporcular tarafından kapalı çekek yerlerinde donatılan tekneler, buradan geniş kapılardan geçirilerek, ahşap rıhtıma ve rampa aracılığıyla suya indiriliyor.

Ahşap iç mekan yalnızca antrenmanların gerçekleştirilmesi için geniş bir alan sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sporcuların dinlenme aralarında bir araya gelmeleri için bir toplanma noktası da oluşturuyor. Büyük pencereler ve çatı katı alanı, iç mekandan Klaksvík’in engin manzarasını algılanmasını ve bol miktarda doğal ışıktan mekanda yararlanılması olanağını sunuyor.

.

Öte yandan kulüp binası, çeşitli etkinlik ve sergilere ev sahipliği yaptığı gibi; halka açık bir mekan olarak tasarlanmış olması nedeniyle de, geleneksel Faroe tekne üretiminde kullanılan işçiliğin sergilendiği, bir turistik çekim merkezi işlevi de görüyor. İlk bahar ve yaz aylarında, kullanıcıların dış alanında toplanabilmeleri için bolca alan bulunana yapı, bir kafenin hizmet verdiği canlı bir kamusal alana dönüşüyor.

Gerçekleştirilen tasarımın ilkelerini Ósbjørn Jacobsen şu sözlerle özetliyor: “Tasarım yaklaşımımız temellerini Klaksvík’in peyzaj görünümden ve kültüründen alıyor. Eğimli yeşil çatı ve ahşap cephe çevredeki doğal güzelliğe saygı gösterirken aynı zamanda Faroe Adaları’nın geleneksel mimarisine de göndermede bulunuyor. Yapıyı tasarlarken; kulüp binasının çevresiyle uyum içinde olmasını ve yapılı çevre ile fiyort manzarası arasında uyumlu bir diyalog yaratmasını amaçladık”.

(Kaynak: henninglarsen.com)

-->