Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

“Rize Denizcilik Müzesi”nin Açılışı Gerçekleştirildi.

19192“Rize Denizcilik Müzesi”nin Açılışı Gerçekleştirildi.

Rize Belediyesinin girişimiyle yaşama geçirilen Rize Denizcilik Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Müze, Karadeniz’deki ve Rize’deki deniz kültürünü ortaya koyan tarihi belgelere ve maddi kültür öğelerine yer veriyor.

Boğaz Mahallesi Deniz Feneri Sosyal Tesisleri içerisinde oluşturulan müzenin açılış töreninde Milli Savunma eski Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, Rize Milletvekili Av. Harun Mertoğlu, Rize Vali Yardımcısı Murat Öztürk, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yıldız,  AK Parti İl Başkanı Hikmet Ayar, Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, Gençlik Spor İl Müdürü Gürhan Yıldız, Siyasi Parti İl Başkanları, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları, Kurum Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende açılış konuşmaları, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize Milletvekili Av. Harun Mertoğlu, Rize Vali Vekili Murat Öztürk ve Müze’ye özel koleksiyonunu hibe eden Milli Savunma eski Bakan yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı tarafından yapıldı.

Metin: Denizcilik, kültürümüzü çeşitlendirdi

Kültür kuruluşlarının açılmasının Karadeniz’e ve Rize’ye önemli bir değer kattığını belirten Öztürk’ün ardından konuşmasını gerçekleştiren Metin, “Denizcilik hem kültürümüzü hem ticaretimizi geliştirmiştir. Geçmişte denizcilikte kullanılan malzemelerin, bu mesleğe meraklı ilerleyen kuşaklara aktarım konusunda önemli bir olgudur. Bizim için önemli olan müzeciliğe denizcilikten başlamış olmamız. Bu mahallede yapmış olmamızın ayrı bir önemi var. Bu mahallede 1854 yılında ilk deniz feneri hemen 500 metre ileride yapılmıştı. Rize’de önümüzde ki dönemde millet bahçesi içerisinde şehrimizi yansıtan müzelerimizi yapacağız” ifadesinde bulundu.

Başkan Metin, konuşmasının sonunda müzeye özel koleksiyonunu hibe eden Milli Savunma Eski Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı’ya teşekkür etti.

Konuşmaların ardından müzenin açılışı, Öztürk ve Metin tarafından gerçekleştirdi.

Geleneksel teknelere yer verilen müzede, denizcilikte kullanılan materyaller ve Karadeniz’de bulunan balık türleri sergileniyor.

Tekne yapımına ilişkin bilgilerin verildiği, maket ve takaların yer aldığı müzenin girişinde ayrıca Rize’nin kent tarihi hakkında bilgi veren eski fotoğraflar, önemli bir belge niteliği taşıyor.

(Kaynaklar: cayhaber.net, denizhaber.net, iskenderun.org)

-->