Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Okyanusların Korunması Konusundaki Girişimleriyle Dikkat Çeken Monako Prensi 2. Albert’in İlk Kitabı “İnsan ve Okyanus” Yayımlandı.

15650Okyanusların Korunması Konusundaki Girişimleriyle Dikkat Çeken Monako Prensi 2. Albert’in İlk Kitabı “İnsan ve Okyanus” Yayımlandı.

Monako prensi 2. Albert, insanoğlunun gereksinimleri ve denizler arasında sağlıklı bir dengenin nasıl daha iyi kurulabileceği üzerine düşüncelerini paylaştığı “İnsan ve Okyanus” başlıklı ilk kitabını yayımladı.

2. Albert, sahip olduğu devlet adamı kimliği yanında okyanusların korunması için öncülük ettiği uluslararası girişimler ve okyanusların araştırılması üzerine kurduğu kuruluşlarla da dikkat çeken bir figür olarak öne çıkıyor.

Zamanın en büyük deniz kaşifi olan 1. Albert’in büyük torunu olarak Akdeniz kıyılarında büyüyen prens, yaşamını denizlerin koruyucusu olma yönündeki çabalara adadı. Tüm yaşamı boyunca çevre konusunda her zaman öncü bir rol üstlenen ve bir devlet başı olarak da; dünyanın yüz yüze kaldığı çevre sorunlarını odağına koyan sayısız toplantıların, buluşmaların, forumların hem düzenleyicisi, hem de katılımcısı olarak öne çıkan bir figür olduğu gibi, aynı zamanda çevre koruma eylemleri kapsamında mücadele verilmesine kapı açan kaynaklarda yarattı.

.

editions.flammarion.com

İlk kitabı olan “İnsanoğlu ve Deniz” ile, Prens Albert, bir yazar olarak yeni bir rol üstleniyor ve kalbinden geçen bir konuya, yani; ‘küresel deniz yaşamının sağlığına’ değiniyor.

“Bu kitap, çevre savunusu gibi bir amaca adanmak için hazırlanmış bir yapıt değil” diyen prens sözlerini şöyle sürdürüyor. “Bu, tek başına verilebilecek bir kavga değil. Bilim insanı, girişimci, yurttaş, politikacı… her kim olursak olalım, sorumluluklarımız, ilgi alanlarımız, değerlerimiz her ne ise; her nerede yaşıyorsak yaşayalım, herkes ortak bir duyguyla ileriye doğru yol almak için bu kavgada yer almalı” diyor.

Kitap, prensin bu soruna yönelik eskiye dayanan ilgisinin öyküsünü ele alırken; bilim insanlarının çalışmalarıyla giderek dönüşüm geçiren, giderek çizgileri belirginleşen ve öte yandan insanların çevreye daha çok saygı göstermek ve çevre üzerindeki baskıyı azaltmak için birlikte çalışmanın somut yöntemlerini keşfetme sürecini aktarıyor. Bu çabaları içinde hükümet başkanlığı sırasında yaşama geçirdiği ‘Oşinografi Enstitüsü’, ‘Monako Araştırmaları’ ve ‘Monako Bilim Merkezi’ ile birlikte, okyanusların daha sürdürülebilir yönetimi için çalışan ‘Prens II. Albert Monako Vakfı’nı kurarak, önemli başarıların altına imza attı.

2. Albert’in çevre sorunlarına yönelik görüşlerinin yalnızca bir üstlenilen görev değil ancak aynı zamanda bir miras olduğunu şu sözlerle aktarıyor:

“Çevreyi, özellikle de okyanusları korumak, bizim kuşağımızın karşılaştığı en büyük mücadele alanı oldu. Gelecek kuşaklar için bu konuda sorumluluk sergileyen bir tavrını ortaya koyuyoruz ve bu gerçekten büyük bir dava. Ben bu mücadeleyi, ülke yönetiminde bulunduğum dönemin felsefesi olarak biçimlendirmeyi arzuluyorum. Bu yapıt ta bu alandaki inançlarımın içten kanıtı olarak ortaya çıkmış bulunuyor. “

Kitabın yayımlanması, 2. Albert’in, 8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü adına ‘Prens II. Albert Monako Vakfı’nın sosyal medya hesabında gerçekleştirdiği duygusal yanı ağır basan konuşması üç dakika uzunluğundaki konuşmasıyla aynı tarihte gerçekleştirildi.

(Kaynak: monacolife.net)

-->