Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Güvercinada Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Alındı.

8397Güvercinada Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Alındı.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinin simgesi Güvercinada Kalesi, Dünya Miras Listesi’ne aday kültür varlıklarını ifade eden UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı.

Güvercinada Kalesi, Kuşadası Belediyesi tarafından ‘Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri’ dosyası kapsamında yapılan başvurunun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO’ya sunulmasının ardından yapılan değerlendirme sonucunda “Dünya Mirası Geçici Listesi”ne girmeye hak kazandı.

Böylece, Güvercinada Kalesi‘nin de eklenmesiyle Türkiye‘den Geçici Liste’de bulunan kültür varlığı sayısı 83’e ulaşmış oldu.

Kuşadası Belediyesi Başkanı Ömer Günel, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlanmasının ardından ziyarete açılan Güvercinada Kalesi‘nin ile ilgili olarak;  “Güvercinada, sahip olduğu konum itibariyle yüzyıllar boyunca bölge için çok önemli olmuştur. Ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin ‘kuşların uğramadan geçmediği tılsımlı adacık’ olarak ifade ettiği Güvercinada’nın üzerinde bulunan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde yenilenmiş olan kalenin tarihinin ise 13’ncü yüzyılın sonlarında ya da 14. yüzyılın başlarında Kuşadası’na gelen Cenevizlere dayandığı bilinmektedir. İlçemiz için simge niteliğinde bir önemi bulunan Güvercinada Kalesi’nin en önemli uluslararası kuruluşlardan olan UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış olması son derece büyük bir önem taşımaktadır. Güvercinada Kalesi’nin Dünya Mirası Listesi’nin ilk basamağı olan geçici listede yer alması Kuşadası’nın ulusal ve uluslararası alanda yapılacak tanıtımına çok önemli bir katkı sunacaktır. İlçemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Güvercinada’nın Kısa Tarihi

Güvercinada üzerinde, Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan bir iç kale ve subaşı İlyas Ağa tarafından yaptırılan surlar yer almaktadır. Bu surlar Mora İsyanı sırasında adalardan ve denizden gelebilecek saldırıları ve Samos Adası tarafından gelebilecek korsan saldırılarına karşı kenti korumak amacıyla yaptırılmıştır.  Surlar adayı çepeçevre saracak şekilde yaklaşık üç metre yüksekliğinde inşa edilmiştir.

1834 yılında tekrar onarımdan geçirilen kale güçlendirilmiş ve 1957 yılında bir mendirekle karaya bağlanmıştır.

 

(Kaynak: aydin.ktb.gov.tr, cumhuriyet.com.tr, kusadasikulturelmiras.com, görsel: kusadasitown.com)

 

-->