Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu Oğuz Alpözen, “Bu, Bir Restorasyon Değil; Bu, Bir Katliam”

6954Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu Oğuz Alpözen, “Bu, Bir Restorasyon Değil; Bu, Bir Katliam”

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu Oğuz Alpözen, müzede gerçekleştirilen sözde restorasyon çalışması ile ilgili olarak “Bu, bir restorasyon değil; bu, bir katliam” dedi.

Alpözen,  1 Ekim 2017’de restorasyon için kapatılan ardından Mayıs 2019 açılan Bodrum Kalesi’ndeki tarihi eserlerin tahrip edildiğini ve dünyaca sualtı ünlü müzesinin 1960 yılındaki haline geri döndüğünü belirtti.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinin Sonu” adlı kitabı yayınlanan Alpözen, “Bodrum’un Hamam, amfaro salonları, cam salon, batıkların sergilendiği salon, kayalık prensesi salonları, sikke salonları, küçük kayıklar, Serçe Limanı batıkları, yılanlı kulesi, Alman Kulesi ve İngiltere Kulesi artık yok” diyen Oğuz Alpözen, Suat Yurtalan tarafından yapılan Kanuni Sultan Süleyman’ın portresinin de kale duvarından kazındığına dikkat çekti.

Alpören, müzede restorasyon adı altında gerçekleştirilen tahribatı şu sözlerle aktardı:

Ne Karyalı Prenses kaldı, ne diğer salonlar. 18 sergi salonunun tümünü yok ettiler. Bu restorasyon değil, bu bir katliam. Ne ağaç, ne çiçek, ne orijinal taşlar. Orijinal taşların üzerine ahşap seriyorlar. Lazanyaları kaldırıp üzerine mıcır döküyorlar. Bu anlatılmaz, bu acı. Bir ömür verdim, suyun altında ölümle koklaşarak çıkardığım eserleri, gözüm gibi baktığım eserleri, şimdi depolara tekrar tutsak olarak attılar. Tüm Bodrum imece usulü çalışıp dünyanın en büyük su altı arkeoloji müzesini yapabilmiştik. Şimdi yerinde yeller esiyor. İngiliz Kulesi’ni sıfırladılar. Dev bir masa vardı, yok. Türkiye’de ilk defa bir müzede Türk Bayrağı’nın değişimini göstermiştim, yok. Yok, yok, yok… Hiçbir şey yok. O güzelim Karyalı Prenses, 2400 yıl öncesinden günümüze gelen o Karyalı Prenses yok. Bu nasıl bir anlayıştır? Alman Kulesi Ortaçağ Sergilemesi yok. Doğum, yaşam, ölüm yok. Biz yüreğimizi ortaya koyduk. Bütün sevgimizle dünyanın en güzel müzelerinden birini yarattık. Dünyada ilk defa, yaşayan, canlı bir müzeyi Türk müzecisi olarak yaptıktan sonra bunun yok edilişini izlemek bana acı veriyor.

 

(Kaynak: arkeolojikhaber.com)

 

-->