Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Yemenli Kadın Balıkçıyı Konu Alan Fotoğraf, Pablo Tosco’ya “Dünya Basın Fotoğraf Ödülleri”nde Birincilik Kazandırdı.

10851Yemenli Kadın Balıkçıyı Konu Alan Fotoğraf,  Pablo Tosco’ya “Dünya Basın Fotoğraf Ödülleri”nde Birincilik Kazandırdı.

Arjantin’li foto muhabir Pablo Tosco, “Açlık; Savaşın Açtığı Bir Diğer Yara” başlıklı fotoğraf, Tosco’ya ‘Dünya Basın Fotoğraf Ödülleri’nin ‘Güncel Sorunlar Dalı’nda birincilik ödülü kazandırdı.

Dokuz çocuğuna balıkçılıktan kazandığı para ile bakmak zorunda olan Fatma, Yemen‘de süregelen çatışmalar nedeniyle yaşadığı köyün yakıp yıkılmasına karşın, buraya geri dönmüş ve balık satarak kazandığı para ile bu küçük kayığı satın almış.

Tosco’nun Yemenli Fatma’yı, Emire Körfezi‘nde balık ağlarını, içinde bulunduğu kayığa çekerken görselleştirdiği bu fotoğraf, 12 Şubat 2021 tarihinde çekildiğinde, UNICEF tarafından dünyanın en büyük insanlık krizi olarak tanımlanan, Şii Husi militanları ile Suudi Arabistan hükümetinin Arap koalisyonu aracılığıyla yürütmekte olduğu savaş hala sürmekteydi.

Bir Görselin Arka Planı Olarak Yemen Sorunu

Ülke topraklarında yaklaşık olarak 21 milyon insan (nüfusun neredeyse 3’te 2’si) 2000 yılının başlarında gıda yardımı desteğine gerek duyarken, nüfusun %80’i insani yardıma bel bağlamış durumdaydı. Suudi koalisyonu, 2015 ve 2017 yılları arasında ablukaya aldığı Yemen’de gıda, ilaç ve yakıt ithalatına yasak getirmiş, yokluğa neden olan bu kısıntılar, ülkedeki insani krizi ağırlaştırmıştı. Pek çok bakımdan Yemen’lilerin açlık sınırına gelmesine neden olan yalnızca gıdaya ulaşım konusundaki sorunlar değil; ayını zamanda gıda maddelerinin pek çok Yemen’li için alınamayacak yüksek fiyatlara ulaşmasıydı. 2020 yılında çatışmalar arttığında; ağır yağmur yağışı durumu daha da kötüleştirmiş ve 300.00 kişinin evsiz kalmasına yol açmış, çekirge istilası hasatı yok etmiş ve küresel salgın da tüm felaketlerin üzerine eklenmişti.

Kısaca Pablo Tosco

Arjantinli fotomuhabir, özellikle göç ve sürgünler nedeniyle oluşan trajedilerin öykülerini kayıt altına alıyor. Sahra altı ülkelerinden Avrupa‘ya doğru uzanan göç yolunu, Suriye‘deki ve Irak‘taki savaşı ve buradaki çatışmaların, komşu ülkeler olan Türkiye, Lübnan ve Ürdün‘deki etkilerini fotoğraflıyor.

Öte yandan Angola, Çad, Sudan, Fas, Nikaragua, Peru, Dominik Cumhuriyeti, Guatemala, Haiti, Nepal, Ekvador, Tanzanya, Somali, Etiyopya, Moritanya, Burkina Faso, Liberya ve Sierra Leone gibi ülkelerinde bulunan ve buralardaki toplumsal gelişmeleri izleyerek bunları kayıt altına alan Tosco‘nun çalışmaları El PaísEl MundoLa VanguardiaClarinBBCTVEEl CezireCNNGuardianWashington Post, New Yorker ve New York Times gibi uluslararası basın kuruluşlarında yer aldı.

28 ülkeden “World Press Photo”ya katılan ve 45 fotoğrafçıya ödül kazandıran diğer yapıtlara buradan ulaşabilirsiniz.

(Kaynaklar: worldpressphoto.org, theartnewspaper.com)

-->