Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Hong Kong Deniz Müzesi’ndeki “Zaman İçinde Yolculuk” Sergisi, Hong Kong Limanının Zaman İçindeki Dönüşümünü ve Buradaki Denizle Bağlantılı Yaşamı Üç Batılı Fotoğrafçının Gözünden Belgeliyor.

21261Hong Kong Deniz Müzesi’ndeki “Zaman İçinde Yolculuk” Sergisi, Hong Kong Limanının Zaman İçindeki Dönüşümünü ve Buradaki Denizle Bağlantılı Yaşamı Üç Batılı Fotoğrafçının Gözünden Belgeliyor.

Hong Kong Deniz Müzesi’ndeki “Zaman İçinde Yolculuk“, 1940’lı ve 1970’li yılları kapsayan dönemde; Hedda Morrison, Brian Brake ve Edward Stokes tarafından Hong Kong’da limanında çekilen görsellere yer veriyor.

Fotoğraflar, Hong Kong’un yıllar içinde dönüşen, ekonomik ve toplumsal durumunun bir görünümünü ortaya koyan limanın zaman içindeki yolculuğunu, insan ve deniz yaşamını belgeleyen fotoğrafları kapsıyor.

Küratörlüğünü Edward Stokes’un gerçekleştirdiği ve Hong Kong Denizcilik Müzesi (HKMM) küratör ekibi tarafından sunumu gerçekleştirilen Voyage Through Time sergisi, üç batılı gözün, Hedda Morrison, Brian Brake ve Edward Stokes tarafından 1940’lar ve 1970’ler arasında Hong Kong’da çekilen büyüleyici fotoğrafları kapsıyor. Bu fotoğraflar Hong Kong’un limanını, gemiciliğini, deniz yaşamını ve tekne insanlarını tasvir ediyor.

Küratörlüğünü Edward Stokes’un gerçekleştirdiği ve Hong Kong Denizcilik Müzesi (HKMM) küratör ekibi tarafından sunumu gerçekleştirilen “Voyage Through Time” sergisi, üç batılı gözün, 1940’lı ve 1970’li dönem arasında fotoğraflarını çektiği, Hong Kong limanını, burada süregelen farklı deniz taşımacılığı etkinliklerini ve gemileri, deniz yaşamını ve tekne insanlarının portrelerine yer veriyor.

Biri Almanya’da, biri Yeni Zelanda’da doğmuş ve sonuncusu da Hong Kong’da büyümüş olan üç saygın fotoğrafçı, farklı bireysel geçmişlerden gelmelerine karşın ortak bir Hong Kong tutkusunu paylaşıyorlar.

Sergide, İkinci Dünya Savaşı’nın sonundan 1970’lerin sonuna kadar Hong Kong’un 30 yıllık bir süreye yayılan gelişimini belgeleyen 40 fotoğraf yer alıyor. Bu on yıllar boyunca Hong Kong, uzun bir savaşın etkilerinden kendisini kurtarmış, çok boyutlu zorlukların üstesinden gelerek aşamalı bir ekonomik ve toplumsal canlanma yaşamış ve etkin bir uluslararası liman kente dönüşmüştür.

Hedda Morrison savaş sonrası Hong Kong’u fotoğraf makinesiyle görüntülemiştir. Bu dönemde, zor bir dönem geçiren ülkede, çoğu insan için yaşam son derece zordu.

Hedda Johnsson – Victoria Limanından Wan Chai’nin görünümü

Hedda Johnsson1907 yılında tamamlanan ‘Taikoo Kuru Havuzu’, büyüklüğüyle dünyanın en büyük gemilerinin girebileceği kapasitedeydi

Brian Brake’in fotoğrafları çoğunlukla liman tesisleri ve şehrin silueti önemli bir gelişme gösterdiği 1960’lardan 1970’lerin ortalarına kadar olan dönemin içinde çekilmiştir. Bu dönem Hong Kongluların yaşamlarında görece bir iyileşmenin etkileri görülmektedir.

Brain Brake – Connaught House (şimdi Jardine House)‘un görünümü

Edward Stokes ise fotoğraflarını 1979 yılında, Hong Kong’un artık eski küllerinde giderek arındığı ve dünyaya modern bir metropol olarak yüzünü gösterdiği bir dönemde çekmiştir.

Edward Stokes – Onarım gören Trol tekneleri

Dijital gösterim “Geçmiş ve Bugün”

Sergi kapsamında izleyicilerin ilgisine sunulan diğer önemli bölüm ise limanın ve çevresindeki deniz yaşamının “geçmiş ve bugün” içindeki dönüşümü karşılaştırma olanağı sunan dijital sergileme olarak kurgulanıyor.

Dijital bir gösterimde siyah-beyaz fotoğraflar, Hedda Morrison tarafından 1946-1947 yıllarında, renkli fotoğraflar ise bu tarihten kısa bir süre önce Rogan Coles tarafından çekilmiştir. Günümüze gelindiğinde ise; Anton Aleshin 2024 yılı boyunca limanın ve gemicilik etkinliklerinin görsellerini drone kullanarak, kayıt altına almıştır.

Serginin ana destekçiliğini ‘The Robert H. N. Ho Aile Vakfı Hk’ üstlenirken, ‘Swire Şirketler Grubu Yardım Vakfı’ diğer destekçiliğini gerçekleştiriyor.

(Kaynak: hkmaritimemuseum.org)

-->