Toplumsal ve çevresel konularda foto muhabirliği yapan Fransız fotoğraf muhabiri Frank Vogel’in « Sınır Aşan Nehirler – Paylaşımdaki Su » adını taşıyan sergisi, NDS’de açıldı. Sergi, politik ve toplumsal gelişmeler ışığında su kaynaklarının durumunu belgeliyor.
Serginin açılışında, sergi küratörü ve FD+ Ajansı sahibi Ferit Düzyol ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosunu temsilen Fransız Dili İş Birliği Ataşesi Virginie Villechange yer aldılar.
Sergide, Sekiz sınır aşan nehir – Nil, Brahmaputra, Kolorado, Şeria, Mekong, Ganj, Dicle ve Fırat – suyla bağlantılı sorunsalların merkezine konumlandırılarak, ekonomik, ekolojik ve jeopolitik boyutlarıyla ele alınıyor.
Fotoğraflara konu olan bu nehirler ile ilgili olarak tanık olduklarından söz ederken Vogel şu noktalar üzerinde duruyor:
“Nil nehri üzerinde Mısır ve Sudan’ın bir bataklık bölgesinde yapmak istedikleri bir kanal vardı. Kanalın üçte ikisi tamamlanmıştı. Bu bataklık bölgesinde on binlerce insan kabileler halinde yaşıyordu. Kanal tamamlansaydı kabilelere hiç su kalmayacaktı. Bu yüzden kanalı açmakta kullanılan makineye saldırdılar. Bu olay 20 senelik bir savaşa neden oldu. Bu savaş 2011 yılında Güney Sudan’ın doğumuna yol açtı. Bu makinenin fotoğrafını çekebilmek çok zordu. Bu fotoğrafı çekmeden önce iki kabile arasında çatışma çıktı. Eskiden oklarla savaşırlarken, ölü sayısı az oluyordu. 20 yıllık savaştan sonra hepsinin elinde Kalaşnikof’ları olduğu için bu çatışmada 140 kişi öldü. Fotoğrafını çektiğim bu makine Nil üzerinde savaşa yol açmasıyla benim için bir sembol teşkil ediyor”
Şeria Nehrinden söz ederken, gözlemlerini şu sözcükler ile aktarıyor.
“İsrail’in yaptığı baraj nedeniyle Şeria Nehri’nin sadece yüzde 4’ü denize dökülüyor. İsrail, Filistin’in de kullanması gereken suyun yönünü değiştirip kendisi kullanıyor. Hatta Filistin’e kirli su akıtıyorlar… Bir diğer gördüğüm şoke edici şey ise Ölü Deniz’in gerçekten ölüyor olmasıydı. İsrail, mineral ticareti dolayısıyla Ölü Deniz’den su çekiyor. Bu nedenle Ölü Deniz’in seviyesi her yıl 1 metre azalıyor. İsrail’in en büyük endüstri kolu bu hatta.”
Kolarado ırmağı ile ilgili olarak;
“ABD, Kolorado’yu bir asırdan bu yana aşırı sömürmekten geri kalmadı” değerlendirmesini yapan fotoğrafçı, Kolorado Irmağının, dünyada okyanusa ulaşamayan tek büyük nehir olduğunu belirtiyor.
Mekong Nehri üzerine kurulan barajların bölgede yaşayan halkların yaşamına olan etkisinden söz ederken:
“Kamboçya ve Laos sınırında yapılmış olan barajın balık neslinin üremesini durdurması açısından çok önemli. Balıklar barajı aşıp, üreyemiyorlar. Baraj yapıldıktan sonra balıkların üremesi durdu. İnsanlar balıkçılıkla geçiniyor. Nehirde çok az balık kalıyor. İnsanlar balıkçılıkla geçindiği için barajın insanlar üzerinde çok büyük etkisi var. İnsanların protein aldıkları tek önemli kaynak balık.” sözleri ile durumun ulaşmış olduğu olumsuz durumu özetliyor.
Kamuoyunu ve özellikle de genç nesilleri, aşırı tüketim veya kirliliğe bağlık kıtlık riskleri, suya saygı, suyun korunması ve adil paylaşımı gibi konulara duyarlılaştırmayı amaçlayan sergi, 28 Eylül – 24 Kasım 2018 tarihleri arasında Şişli’de bulunan Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi’nde ziyaret edilebilir.
Fransız serbest dalışçı ve sanatçı Bastien Soleil'in "Odyssée" başlıklı son kişisel sergisi, Monako'da bulunan Quai Antoine İer Sergievi'nde açıldı. ...
Wadden Denizi'ni, Cessna tipi pervaneli bir uçakla görüntüleyen fotoğraf sanatçısı Peter Hamel'in "Deniz Seviyesinin 183.000 Metre Üstünde" başlıklı ...
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen "Altın Palet Sualtı Görüntüleme Türkiye Şampiyonası", Antalya’nın Kaş ilçesinde gerçekleşti...
Belgesel yönetmeni Belinda Mason ve sanatçı Dieter Knierim'in ortak çalışması olan "Ülkeye Hizmet Etmek" Avustralya Ulusal Deniz Müzesi'nde açıldı.
...