Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

T. Hosaka’nın İioka Kumsalında Gerçekleştirdiği Kum Heykel, Okyanuslar Adına Bir Çığlığı Dile Getiriyor

5871T. Hosaka’nın İioka Kumsalında Gerçekleştirdiği Kum Heykel,  Okyanuslar Adına Bir Çığlığı Dile Getiriyor

Kum sanatçısı Toshihiko Hosaka, Japonya’nın doğusunda bulunan Çiba (Chiba) yönetim bölgesi içindeki İioba kumsalında 50×35 metre ölçülerinde büyük bir heykel gerçekleştirdi.

Hosaka ve birlikte çalıştığı takım, yerküre üzerinde denizel canlıların yaşamlarını kaybetmesine yola açan 8 milyon ton plastik gibi dev ölçülerdeki rakamlarla ifade edilebilen atıkların, her gün denizlere ve ırmaklara atılıyor olmasını vurgulamaya çalışıyor. Tüm insanlığın payına düşen bu vurdumduymazlık nedeniyle deniz kaplumbağaları, deniz kuşları, foklar ve balıklar başta olmak üzere 700’e yakın tür, zarar görüyor.

toshihiko-hosaka-seavoice-editorial-desisgnboom-01Hosaka, öğrencilerden ve bu bölgede yaşayanlardan kurduğu bir takım ile kum yüzeyinde gerçekleştirdiği ve 11 gün süren bu çalışma, sessiz sedasız acı çeken okyanusun söyleyemediklerini dile getirme çabasını içeriyor.

toshihiko-hosaka-seavoice-editorial-desisgnboom-05

Hosaka’nın okyanuslarda dev ölçülerde biriken atıklar ve bu atıkların yarattığı yok edici etkiyi bir çığlık olarak sözcüklere döken kum heykelinin “Deniz konuşamaz. O halde onun yerine ben konuşacağım” diyerek başlayan metni şöyle sürüyor:

Plastik atıkların sayısı yalnızca artmakla kalıyor. Bu artışın önüne geçecek bir önlem alınmazsa, denizlerdeki atıkların sayısının denizlerdeki balıkların sayısını aşacağı söyleniyor. Bu durumdan biz Japonlar da büyük ölçüde sorumluyuz. Japonya dünyada kişi başına en çok atık üreten ikinci ülke durumda, bunu iyiye doğru değiştirebilmek için okyanuslarda olan bitenlere yönelik iyi bir bakış açısı ortaya koymalıyız. Ekonomik kalkınmayı, günü kurtarmayı ve bunun gibi şeyleri önceliğe almamızın yarattığı göz ardı edişinin bir sonucu olan tüm her şey üzerine düşünmemiz gerekiyor. Çöpleri atmamak; yeniden dönüştürerek kullanmak. Düşünmeyi sürdürerek, sesini yükseltmek. Nelerin yapılabileceği son derece açık aslında. Okyanuslar bize çok sayıda güzel şeyler ve mutluluk sunarken; karşılığında ona bize ne verebiliyoruz?

(Kaynak: designboom.com, seavoice-newspaper.jp)

 

-->