Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

S. Benazzo’nun “Bellek Görevi: Gemi Enkazları” Sergisi, Rahmi M. Koç Müzesi’nde

5714S. Benazzo’nun “Bellek Görevi: Gemi Enkazları” Sergisi, Rahmi M. Koç Müzesi’nde

Fotoğrafçı, heykeltraş, deniz ve mimari model ustası Stefano Benazzo’nun “Bellek Görevi: Gemi Enkazları” sergisi, Rahmi M. Koç Müzesi’nde açıldı.

Yaklaşık 50 yıldır fotoğrafçılık yapan Benazzo, yıllardır dünyanın dört bir yanında karaya oturmuş gemi enkazları üzerine araştırmalar yapıyor. Güney Amerika, Karayipler, ABD, Afrika ve Avrupa’da 200’den fazla gemi enkazını fotoğraflayan (ve çalışmalarını sürdüren) Benazzo bu projeyle dünyanın dört bir yayındaki gemicileri anımsamamızı sağlayarak, onlara olan anma görevimizi yerine getirmemize olanak sağlıyor. Benazzo’nun sayısız kişisel ve karma sergide yer alan heykellerinin bir çoğu özel koleksiyonlarda yer alıyor. Onun bir gemi modeli ustası olarak yarattığı eserler hem İtalya’da hem de yurtdışında sergileniyor.

Benazzo’nın karaya oturmuş gemi enkazları araştırmasında tutku, duygu ve anma görevi kavramları öne çıkıyor. Cesaret, acı ve korkunun simgelerini sergileyen Benazo esin kaynağını denizde çalışırken, savaşırken ya da yolculuk ederken bu duyguları en derinden duyan bireylerden alıyor. Artık doğanın bir parçası durumuna gelmiş olan bu gemi kalıntıları, tarih kitaplarında sözü edilmeyen denizci ve ailelerinin belleklerini barındırıyorlar bedenlerinde. Onlar insanlığın ve denizciliğin ekonomik, toplumsal ve endüstriyel tarihinin en temel karakteristiklerini simgeliyorlar: yaratıcılık, cesaret, ekonomik girişimcilik ve maceracı ruh. Bu kalıntılar aynı zamanda bize; gemi mimarlarının, gemi yapımcılarının, armatörlerin, denizcilerin, balıkçıların, enkaz hurdacılarının ve profesyonel dalgıçların neler başarabildiklerini anımsatıyorlar.

İşte tam da bu nedenle, arka plandaki tüm geçmişi bilen bir sanatçı Benazzo, sergisine “Bellek Görevi” adını koyarak  kendi payına düşen borcu ödediği gibi bizlerin de bu görseller üzerinde düşünerek, duyumsayarak farkındalığımızın artmasına olanak sağlıyor.

Sergi, 15 Ocak – 31 Mart 2019 tarihleri arasında Rahmi Koç Müzesi’nde görülebilir.

(Kaynak: Sergi Tanıtım Afişi)

 

-->