Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

“Objektifin Odağındaki Denizaltılar” Sergisi Fransız Denizaltılarının Tarihini ve Mürettabatlarının Yaşamlarını Konu Alıyor.

19290“Objektifin Odağındaki Denizaltılar” Sergisi Fransız Denizaltılarının Tarihini ve Mürettabatlarının Yaşamlarını Konu Alıyor.

Fransa’daki Ulusal Deniz Müzesi’nin Brest’teki binasında açılan “Objektifin Odağındaki Denizaltılar” sergisi, Fransız denizaltılarının tarihini, Birinci Dünya Savaşı’ndan günümüze uzanan süreç içerisinde kronolojik bir çerçeve içinde kurgulayarak aktarırken, denizaltı mürettabatlarının yaşamlarını da çeşitli açılardan gözler önüne seriyor.

Büyüleyici bir mühendislik harikası olan denizaltı gemileri, özellikle edebiyatın ve beyaz perdenin de etkisiyle toplumların düş gücünde, kendisine özel bir yer edinmiştir. Jules Verne’in “Denizler Altında Yirmi Bin Fersah” romanından, Wolfgang Petersen’in “Das Boot” (1981) filmine ya da Antonin Baudry’nin 2019 tarihli “Kurdun Şarkısı” (Le Chant du Loup) filmine kadar denizaltı, teknolojinin ulaştığı ürkütücü gücü simgeleyen yönüyle, farklı toplumların üretken zihinlerinin her zaman esin kaynağı olmuştur.

1915’ten itibaren Fransız Donanması’nın envanterine giren ve bu tarihten itibaren günümüze kadar savunma fotoğrafçıları ve kameramanlar tarafından düzenli olarak fotoğraflanan denizaltılar, Fransız ulusal kültürünün içinde önemli bir noktayı oluşturuyor.

Normandiya açıklarındaki “Silure” denizaltısının mürettebatı, Cherbourg (Manş), Şubat 1916.

Ağırlıklı olarak ECPAD (Établissement de Communication et de Production Audiovisuelle de la Défense – Savunma İletişimi ve Görsel-İşitsel Materyal Üretim Kuruluşu) arşivlerinden derlenen bir fotoğraf seçkisiyle oluşturulan sergi, aynı zamanda iki Brest’li fotoğrafçının çalışmalarına da yer veriyor. İzleyiciler, 50’den fazla fotoğrafın yanı sıra Baudry’nin ‘Kurdun Şarkısı’ adlı filminin sahne arkasını da görebilme olanağını buluyorlar. Böylece, bu korkunç savaş aygıtının geçirdiği evrimin izini süren sergi, Birinci Dünya Savaşı’ndan günümüze uzanan süreç içerisinde kronolojik bir çerçeve içinde kurgulanarak, denizaltıların farklı yönlerini gözler önüne seriyor.

Fransız Savunma Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş olarak etkinliğini sürdüren ECPAD tarafından hazırlanan sergi, Ulusal Deniz Müzesi ortaklığıyla yaşama geçiriliyor. Yüzyılı aşkın bir tarihsel geçmiş olan ECPAD, arşivindeki 15 milyon fotoğraf ve 100.000 saatlik film ile önemli bir koleksiyona sahip olan bir kuruluş.

24 Haziran – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında Toulon’daki Ulusal Deniz Müzesi’nde açılmış olan sergi, 6 Haziran 2023 Brest’teki Ulusal Deniz Müzesi’nde ikinci kez izleyicilerle buluşuyor.

“Objektifin Odağındaki Denizaltılar” sergisi, 10 Mart 2024 tarihine kadar görülebilecek.

(Kaynak: musee-marine.fr)

-->