Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Monako Oşinografi Müzesi’nde Açılan “Monako Prensi ve Akdeniz” Başlıklı Sergi, III. Rainer’ın Dünya Denizlerine Duyduğu Tutkuyu ve Gerçekleştirdiği Resmi Girişimleri Gözler Önüne Seriyor.

19057Monako Oşinografi Müzesi’nde Açılan “Monako Prensi ve Akdeniz” Başlıklı Sergi, III. Rainer’ın Dünya Denizlerine Duyduğu Tutkuyu ve Gerçekleştirdiği Resmi Girişimleri Gözler Önüne Seriyor.

Monako Prensi ve Akdeniz” başlıklı sergi, Oşinografi Müzesi’nin giriş katındakiMonaco et l’Océan” salonunda açıldı. Sergi, Prens III. Rainer’in yaşamını, denizlerle kurduğu derin bağı ve dünya denizlerinin korunması için gerçekleştirdiği girişimleri ele alıyor.

Rainer’in ünlü teknesi ‘Deo Juvante II’nin bordasına yapılan gönderme ile kurgulanan serginin açılışına Monako Prensi Albert II ve kız kardeşi Prenses Stéphanie bizzat katıldılar.

Sergi, Deo Juvante II’nin rekonstrüksiyonun yanı sıra; çeşitli kişisel nesneler, tarihi görsel belgeler ve ses kayıtları, fotoğraflar ve video haritalama da dahil olmak üzere sanal yerleştirmelerden oluşan bir koleksiyonu içeriyor.

“Monaco Prensi ve Akdeniz”, Prens Rainer’in yaşamına ve kendisini adadığı konulara odaklanan, özel anma sergilerinin sonuncusu olarak düzenleniyor. Oşinografi Enstitüsü yöneticisi Robert Calcagno, serginin uzunca bir süre bu salonda kalacağını; “Prens (Albert) başka bir sergiyi yaşama geçirmeye yönünde bir karar alacağı güne dek sergi, uzun yıllar boyunca Oşinografi Müzesi’nde kalacak,” sözleriyle dile getiriyor.

Oşinografi Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Cyril Gomez, ise; Rainier III’ün tutku duyduğu denizlere yönelik gerçekleştirdiği girişimleri vurgulayarak; özellikle de Akdeniz’i savunan ilk Avrupalı devlet başkanlarından biri” olduğunu belirtiyor. Gomez, prensin yaşamda iken yaptığı bu çalışmaların günümüzde hala etkisini sürdüğünün altını şu sözlerle çiziyor: “Çalışmaları hala çok canlı ve bugün de ayakta. İşte bu sergi aracılığıyla göstermek istediğimiz de buydu. Başını çektiği RAMOGE ve Pelagos gibi uluslararası anlaşmalar bugün hala yürürlükte” diyerek sözlerine ekliyor, “Prens, aynı zamanda Larvotto’da günümüzde de hala görülebilen deniz koruma alanını oluşturmayı düşünen ilk insanların başında geliyordu.”

III. Rainer yaşamına odaklanan dört sergi bölümü: “Bir İnsan”, “Duygu”, “Eylem”, “Miras”

Prens Rainier’in ünlü gemisi “Deo Juvante II”nin sanal bir temsilinin bordasına adım atılarak gezilmeye başlanan sergi, daha sonra; her biri Prens’in yaşamını farklı yönlerini ve Akdeniz’e olan tutkusunu gözler önüne seren bir dizi mekanda devam ediyor.

İlk bölüm olan ‘Bir İnsan’, Prens Rainier’ı, denizci ve kaşif olan büyük büyükbabası Prens I. Albert’in kendisi üzerinde bıraktığı etkinin açıkça görüldüğü tutkulu bir denizci olarak ve ailesine bağlı bir baba yönüyle betimliyor.

Bu bölümü, Prens’in sualtı dünyasına, Akdeniz’e olan sevgisini irdeleyen ve yaşamı boyunca deniz/okyanus doğasına olan tutkusunun ana motivasyonunu aktaran ‘Duygu’ başlıklı sergi alanı izliyor.

Daha sonra, gelen ‘Eylem’, günümüze kadar geçerliliğini sürdüren çeşitli okyanus koruma projeleri ve programları başlatan siyasi bir figür olarak duruşunun altını çiziyor.

Son bölüm olan ‘Miras’ ise prens’in okyanusların korunmasına yönelik taahhüttleri günümüze aktarma çabalarını gözler önüne seriyor.

Prenses Stéphanie’nin sesi, sergi boyunca ziyaretçilere eşlik ederek, tüm temalar ve içerikleri hakkında bilgi veriyor.

Prensesin sesi, sergide kullanılmasına ilişkin olarak Oşinografi Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Gomez, serginin planlanma aşamasında gerçekleştirmeyi amaçladıkları temayı aktaracak bir seslendirme sanatçısı aradıklarını söyleyerek “Bir gün, kurul toplantısında, prensesten seslendirme yapmasını rica ettik, o da bu istemimizi büyük bir nezaket göstererek kabul etti. Kendisi sergide hem Fransızca ve hem de ingilizce olarak ziyaretçilere rehberlik ediyor” diyerek prensesin babasının yaptıklarını bizzat anlatıyor olmasının; “sergiye derin bir duygusal boyut kattığını” ifade ediyor.

(Kaynaklar: lagazettedemonaco.com, monacolife.net)

-->