Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

“Bir Denizkestanesinin Anıları” Başlıklı, Melike Abasıyanık Kurtiç Retrospektif Sergisi, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde…

20484“Bir Denizkestanesinin Anıları” Başlıklı, Melike Abasıyanık Kurtiç Retrospektif Sergisi, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde…

Melike Abasıyanık Kurtiç’in “Bir Deniz Kestanesinin Anıları” başlıklı retrospektif sergisi Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde açıldı. Erimtan Müzesi, Galeri Nev ve Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM) işbirliğinde gerçekleştirilen serginin küratörlüğünü Deniz Artun üstleniyor.

Abasıyanık’ın sanat anlayışını üzerine kurduğu; tohum seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğraflarına sergide ayrı ayrı yer verilirken; tüm bu ekosistem öğeleri, tüm özgünleriyle ve karmaşık doğaları içinde gözler önüne seriliyor. Öte yandan bu retrospektif sergi, sanatçının birbirinden farklı üretimleri arasındaki dikkat çekici tutarlılığın ve girift ilişkilerin hissedilebilmesini de amaçlıyor.

Artun: Sergi, sanatçının atölyesinde kurduğu, bir doğa bilimci laboratuvarının kapılarını açıyor 

Deniz Artun tarafından sergiyle ilgili olarak kaleme alınan metinde şu saptamalarda bulunuyor: “Yaşarken üretimini çok az paylaşmış olmasına rağmen, hakkında çokça yazılmış, özellikle de pek çok söyleşi gerçekleştirmiş sanatçı, ilk bakışta genellikle bir formu, bir kabuğu ya da uzayın ta kendisini ‘açan’ birisi izlenimi veriyor. ‘Bir Denizkestanesinin Anıları’, geçmişte yazılanların aksine, Melike Abasıyanık Kurtiç’i “kapatan” bir sanatçı olarak sunuyor, sergide kabuk kabuklanıyor, yosun yosunlanıyor, taş taşlaşıyor. Dolayısıyla, bir yandan, el yordamı desenler, karalanmış çalışma notları, kırılmış denizkestaneleri ve henüz yaş deniz yosunlarına yer veren sergi, bir yandan sanatçının atölyesinde kurduğu, bir doğa bilimci laboratuvarının kapılarını açıyor ve araştırmasının katmanlarına tanıklık edilmesine vesile oluyor. Diğer yandan aynı malzemeler, eserlere son derece kişisel ve mahrem bir hazine olarak da eşlik ediyor ve izleyenleri aynı atölyede yaşayan filozofun ya da şairin karanlıklarında da dolaştırıyor.” 

“Bir Denizkestanesinin Anıları” 19 Nisan – 29 Ekim tarihleri arasında Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde görülebilecek.

(Kaynak: erimtanmuseum.org)

-->