Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Türk Bilim İnsanlarının Çalışmalarıyla Yaşam Bulan Antik Patara Deniz Feneri, Cumhuriyetin 100. Yıl Dönümünde Yeniden Işığa Kavuşacak.

15298Türk Bilim İnsanlarının Çalışmalarıyla Yaşam Bulan Antik Patara Deniz Feneri, Cumhuriyetin 100. Yıl Dönümünde Yeniden Işığa Kavuşacak.

Roma İmparatoru Neron tarafından 2000 yıl önce Patara’da yaptırılan ve restorasyonu hızla sürdürülen antik deniz fenerindeki yapım çalışmaları dünya tarafından da ilgiyle izleniyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın, Türkiye için bir simge yapı olacağı belirttiği antik fenerin ışığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünün kutlanacağı 2023’te yeniden yanacak.

Antik fenerdeki çalışmalar, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın 2020 yılını “Patara Yılı” ilan etmesinin ardından başlamıştı. 1481’de gerçekleşen Rodos depreminden kaynaklanan tsunamiyle yıkıldığı düşünülen 26 metre uzunluğundaki deniz fenerinin 2.595 parçadan oluşan taşlarının tamamı, kazılarla gün ışığına çıkarılmış ve bölgede kurulan “taş hastanesi“nde özenle elden geçirilmişti.

Tek tek 3 boyutlu taraması yapılan taşlar, deprem simülasyonu amacıyla 3 boyutlu olarak modellenmiş ve bu taramadan sonra taşların, özel ölçüm aletleriyle taşıyıcılıkları belirlenerek; ne kadar yük kaldırabilecekleri belirlenmişti.

aa.com.tr

Yapılan bu çalışmalar günümüzde semeresini vermeyi başladı. Fenerin altı metre yüksekliğindeki podyumunun hazırlanmasının ardından, vinçlerle kaldırılan taşlar artık, önceden belirlenen yerlerine yerleştirilmeye başlandı. Roma mühendislik teknolojisiyle kasnak biçimindeki taş hatıllarla altı bölüme ayrılan kulede taşlar üçüncü hatıla kadar yükselmiş durumda.

Burada yer alan İmparator Neron’un, fenerin yapım tarihi ve hangi vali tarafından inşa ettirildiğini anlatan bilgilerin bulunduğu yazıt ile Yunus kabartması da gelinen bu yapım aşamasında yerine yerleştirildi.

aa.com.tr

Prof. Işık: “Bu kıvanç ve gurur milletimindir”

Patara Deniz Feneri’nin Türkiye’nin geleceğinde önemli bir yeri olacağına inandığını belirten Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık yaptığı açıklamada: “Kumun altından deniz fenerinin 3 bine yakın taşını tek tek çıkartan insan olarak bu yapı ile müthiş bir gönül bağım var. Fener yükseldikçe bir evladı büyütür gibi hissediyorum. Fenerin ışığı Cumhuriyetimizin 100. yılında yeniden yanacak. Yazıtında olduğu gibi bu feneri, ülkemizin, dünyanın selametli günleri için insanlığa teslim etmiş olacağız.” dedi.

Roma’nın en önemli adlarından imparatorlarından birinin, Türk biliminin katkısıyla Patara’da sonsuza kadar anılacağını söyleyen Prof. Işık, “Bu fener Türk bilim insanlarının aklıyla, fikriyle, çalışmalarıyla ortaya çıkıyor. Ülkenin ekonomik gücünün böylesine bir anıt eseri ayağa kaldırmaya yettiğine olan gücünün göstergesi. Bu kıvanç ve gurur milletimindir.” diye konuştu.

Fenerin yapım sürecinin tüm dünya tarafından ilgi ile izlendiği belirten Prof. Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İspanya’nın La Coruna kentinin ambleminde Patara’daki deniz fenerinden 50 yıl sonra yapılmış deniz feneri bulunuyor. La Coruna’daki o deniz fenerinin 1800’lü yıllarda yapılan restorasyonla dış görüntüsü tamamen değişmiştir. Biz burada kendi taşlarıyla orijinal haliyle ayağa kaldırıyoruz. Türkiye için bir simge yapı olacaktır. Hem Patara’nın hem deniz fenerinin UNESCO’nun kalıcı dünya miras listesinde yer alması için çaba içerisindeyiz ve bunu başaracağımıza inanıyorum.”

(Kaynak: aa.com.tr)

-->