Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

“Titanik”in Tüm Ayrıntıları, Sualtında Gerçekleştirilen Tarama Yöntemiyle Görüntülenerek, Kayıt Altına Alındı.

18349“Titanik”in Tüm Ayrıntıları, Sualtında Gerçekleştirilen Tarama Yöntemiyle Görüntülenerek, Kayıt Altına Alındı.

1912 yılında Kuzey Atlantik Okyanusunda batan ve tüm dünya insanlığının ortak bilincinin bir parçası haline gelen Titanik’in mevcut durumu, tarama yöntemiyle görüntülendi.

Atlantik Yapım şirketi ve derin sualtı araştırma firması Magellan’ın işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmalarda “Romeo” ve “Juliet” adlı iki adet sualtı robotu 3.800 metre derinliğe inerek, batığın her milimetresini haritalandırdı.

Görüntüler üzerinde yapılacak çalışmalarla, Titanik’in batışına ilişkin henüz yanıtlanamayan noktalar da aydınlatılacak.

Dünya denizcilik tarihinin en bilinen batığı olan “RMS Titanik”, neredeyse bir yüzyıldır, tüm dünya insanlığının ortak bilinçaltında hala önemli bir yer kaplıyor. Zamanın en büyük ve en gösterişli gemileri arasında gösterilen Titanik’in, o dönem hiç bir koşul altında batmayacağı düşünülüyordu. Ancak bilindiği üzere,15 Nisan 1912 tarihinde, Southampton’dan New York’a doğru yaptığı ilk seyirde, kimsenin ummadığı bir kaza gerçekleşmiş ve bir buzdağına çarpan gemi, üç saatten daha az bir zamanda Kuzey Atlantik Okyanusunun sularına gömülmüştü.

2023 yılının başlarında, bir araştırma grubu, batığın okyanus tabanında bulunduğu konuma ait daha önce hiç görülmeyen görüntüleri elde etmek için kolları sıvamıştı. Aradan geçen yalnızca birkaç ay sonra, Atlantik Yapım şirketinin işbirliğiyle derin su araştırmaları konusunda özelleşmiş bir firma olan “Magellan“, Titanik’in gövdesini bütünüyle tarayarak, sanal ortamda bir ikizini tüm ayrıntılarıyla çıkarmak amacıyla bir su altı görüntüleme seyrine çıktı. Çalışmalarda, gövdesi ikiye ayrılmış olan batığın, şu anda var olan durumu tam olarak ortaya çıkarıldığı gibi, deniz tabanında üç millik çevreye saçılmış olan çeşitli kişisel bazı eşyalarda aralarında olmak üzere pek çok nesne titizlikle haritalandırıldı. Tarama çalışmaları o denli ayrıntılı biçimde gerçekleştirildi ki; Titanik’in pervanesinin üzerinde kazılı bulunan seri numarası bile görüntülenmiş oldu.

bbc.com

bbc.com

bbc.com

Uzun yıllardır Titanik üzerine çalışamalar yapan Parks Stephenson, basına yaptığı açıklamada; gemiyle ilgili olarak, ortada hala yanıtlanması gereken sorular bulunduğunu söyleyerek; karşılarına çıkan bu tablonun yeni sorulara kapı araladığının altına çiziyor.

Batığın taranması işlemi, 2022 yazı içinde altı haftaya yayılan bir keşif süreci içinde gerçekleştirildi. Kanada kıyılarının 700 km açığında, “Romeo” ve “Juliet” adlı iki adet sualtı robotu 3.800 metre derinliğe inerek, batığın her milimetresini haritalandırdı. Batık yerleşkesi, kazada yaşamlarının yitirenlerin anısına duyulan saygı nedeniyle büyük bir özenle incelendi ve bir çiçek bırakma merasimi düzenlendi. Altı haftalık bu süreç içinde gemi enkazına ve batık alanına dokunulmadan, olduğu gibi bırakılarak, çalışma sona erdirildi. Yapılan haritalandırma sırasında toplamda, batığa ait her açıdan 700.000 görsel ve 16TB veri elde edilmiş oldu.

bbc.com

.

bbc.com

.

bbc.com

Tarama yöntemiyle elde edilen yeni görseller, geminin tam olarak nasıl battığına da önemli ölçüde ışık tutacak. Stephenson, Titanik’in batmasına neden olan çarpışma ile ilgili olarak “Buzdağı ile gerçekleşen çarpışmanın niteliğini anlayamıyoruz. Ayrıca geminin, filmlerde çoğunlukla gösterildiği gibi, sancak tarafından mı çarptığını da bilmiyoruz – gemi, belki bir olasılıkla buzula oturmuş da olabilir. ” sözleriyle bilim insanların akıllarından geçen ve aydınlatılması gereken soru işaretlerini de dile getiriyor.

(Kaynak: hypebeast.com, bbc.com)

-->