Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Dünyanın En Eski Ticaret Gemisi Batığı “Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı”nda Yeni Buluntular Ortaya Çıkarıldı.

18754Dünyanın En Eski Ticaret Gemisi Batığı “Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı”nda Yeni Buluntular Ortaya Çıkarıldı.

Dünyanın bilinen en eski ticaret gemisi batığı olarak nitelenen “Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı”nda, 50 metre derinlikte yürütülen su altı kazılarında 30 bakır külçe, gemicilerin kişisel eşyaları ve amfora ortaya çıkarıldı.

3.600 yıl önce Antalya kıyılarında sulara gömüldüğü belirlenen batıktaki kazı çalışmaları, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Öniz başkanlığında, 40 kişilik ekiple gerçekleştiriliyor.

Kazıda 30’dan fazla ingot olarak adlandırılan bakır külçelerin çıkarıldığını belirten Doç. Dr. Öniz, “Bu bakır külçelerin önemi, dönemin parasıydı. Muhtemelen Kıbrıs’taki bakır madenlerinden yüklenmiş olan bu gemi, Girit Adası’na giderken yolda fırtına sırasında batıyor. Bu yaklaşık 3 bin 550 ile 3 bin 600 sene öncesinde oluyor. Bu bağlamda Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı dünyanın en eski ticaret gemisi batığı ünvanını hala taşıyor.”

aa.com.tr

Öniz: İlk deniz ticareti ülkemizin kıyılarında özellikle Antalya’da gerçekleştiriliyor

Bu bakır külçelerinin benzerlerinden New York Metropolitan Müzesi’nde bir tane, Atina Milli Arkeoloji Müzesi’nde ise dört tane sergilendiğini söyleyen Öniz “Bizde önceki çıkardıklarımızla birlikte 100’den fazla bakır külçe var. Bu bağlamda Türkiye’nin kültürel mirasının ne kadar zengin olduğu, dünyayla kıyaslandığında ilk tarihin, destanların, ilk yelkenli gemiyle yapılan denizciliğin, ilk deniz ticaretinin yine ülkemiz kıyılarında, özelde Antalya’da, daha özelde Kumluca ilçesi kıyılarında olduğunu görüyoruz. Artık batıkta gemicilerin şahsi eşyalarına ulaşmaya başladık.  Bunlardan biri soketli keski dediğimiz bir tür tarım aleti ama gemi yapılırken de kullanılan, muhtemelen bronzdan yapılmış bir eşya. Bunu iki sene önceki kazıda da ortaya çıkarmıştık. Bu sene yapmış olduğumuz kazılarda ulaştığımız en önemli şey seramik eşyalar. Küçük bir amfora. Bu amfora ve soketli keski, bize milattan önce 16. yüzyılı işaret ediyor.”

aa.com.tr

Kazılarda 3.600 yıl boyunca hem birbirine ve hem de üstünde bulundukları ana kayaya kaynayan külçeleri çıkarabilmek için küçük keski ve çekiç yardımıyla günlerce kazı yaptıklarının altını çizen Öniz, “Dünyanın en eski batığında böyle bir derinlikte su altı kazıları yapılarak güzel sonuçlara ulaşılması Türkiye’nin dünyada su altı arkeolojisinde gelmiş olduğu yeri gösteriyor.” dedi.

(Kaynak: aa.com.tr)

-->