Denizli’deki Tripolis Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında, 600 yıllık olduğunu düşünülen, 1500 metrekare alana yayılan, önünde de balık havuzu olan bir villa kalıntısı bulundu.
Roma İmparatorluğu dönemi varsıllarının konutlarda yer verdikleri balık havuzları, hem mutfak gereksinimini karşılayan hem de konuklarını gösterişli salonlarda ağırlayan ev sahibi için bir saygınlık ve gösteriş aracı olan yapısal öğeler olarak öne çıkıyordu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında Antik kentte gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Duman başkanlığındaki ekip tarafından sürdürülüyor.
Bilim insanları tarafından Batı Anadolu’nun en iyi korunmuş antik kentlerinden birisi olduğu belirtilen Tripolis’te şimdiye kadar mimari yapılardan günlük kullanım eşyalarına dek, farklı ölçeklerde birçok önemli eser bulundu ve kamuoyuyla paylaşıldı. Bu yıl yapılan kazı çalışmalarında ise, en dikkat çekici yapı, bir villa oldu. Yapının bir villa adlandırılmasını nedenini Prof. Duman, “normal konutlardan hem ebat olarak daha büyük hem de burada mimari dekorasyonda, duvar süslemelerinde kullanılan öğeler diğer bizim bulduğumuz standart konutlardan biraz farklı.” diyerek açıklıyor.
600 yıllık olduğu öngörülen, 480 metresi kapalı olmak üzere toplamda 1500 metrekarelik bir alana yayılan yapı, dört oda, iki büyük salon, bir sütunlu avlu ve sarnıç, iki çeşme, bir balık havuzu ve sütunlu galerisiyle büyükçe bir villa yapısı, özellikle sarıdan maviye, kahverengiden kırmızıya birçok tonda farklı renk kullanılarak oluşturulmuş freskleri dikkat çekiyor.
Duman: Anadolu’da böyle bir balık havuzunun bulunması çok nadir bir örnek
Balık havuzu, yapının güney girişinde, 80 metre genişliğindeki bir sütunlu galerinin önünde yer alıyor. 40 metrekarelik bir alana sahip olan mimari öğenin, mermer zemin döşemelerinde balık betimlemeleri bulunuyor.
Menderes Irmağının kenarında konumlanan Tripolis Antik Kenti’de geçmiş yıllarda tatlı su balıkçılığıyla ilgili çeşitli buluntularla karşılaşmış olduklarını ve o dönem Anadolu’nun içlerinde böyle bir balık havuzunun bulunması nadir örneklerden birisi olduğunun belirten Prof. Duman, havuzun işlevi ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bu havuzda sazan, yayın, yılan balığı gibi çeşitli balıkların bulundurulduğunu anlıyoruz. Villada ağırlanan kalabalık konuklara havuzda yetiştirilen balıklardan ikram edildiğini söylememiz mümkün. Roma döneminde balık havuzları, hem mutfak ihtiyaçlarını karşılayan hem de konukların ağırlandığı ihtişamlı büyük kabul salonlarında ev sahibi için gösteriş aracı olan unsurlar olarak öne çıkar.”
Prof. Duman havuzun yapısal özelliklerine yönelik olarak ise “Dikdörtgen planlı havuzun duvarlarının iç kısmında pişmiş topraktan yapılmış su boruları kullanılmış. Bu boruların yarısı açık, yarısı kapalı durumda. Burada yetiştirilen balıkların hem güneş ışığından korunması için hem de sığınmaları için küçük yuvacıklar yapılmış.” ifadesinde bulundu.
Prof. Duman, ayrıca, bu havuzun ve villanın etrafında yaptıkları çalışmalarda çok sayıda deniz kabuklularına rastladıklarını söyledi.
(Kaynak: aa.com.tr)