Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Zilberman Sergievi’ndeki “Yükselen Sular, Yayılan Işıklar”, Dünya ve Doğa ile Kurulan İlişkinin İnsan Açısından Evrildiği Dönüşümü İrdeliyor.

20433Zilberman Sergievi’ndeki “Yükselen Sular, Yayılan Işıklar”, Dünya ve Doğa ile Kurulan İlişkinin İnsan Açısından Evrildiği Dönüşümü İrdeliyor.

Zilberman Sergievi’nde açılan “Yükselen Sular, Yayılan Işıklar”, insanoğlunun dünyayla, ve yaşadığı coğrafyaların değişen doğasıyla olan ilişkisini irdeliyor.

Öte yandan sergi; zaman olarak; geçmiş, bugün ve gelecek; zihin durumu olarak ise gerçeklik ve hayal gücü üzerinden sanatçıların kurguladığı farklı yaklaşım biçimlerini bir araya getiriyor.

Küratörlüğünü Gizem Demirçelik ve Nazlı Yayla’nın gerçekleştirdiği serginin kavramsal çatısı açıklayan metin, dünyanın içinde bulunduğu sorunlara ilişkin genel çerçeveyi şu sözcüklerle ortaya koyuyor:

“Deniz seviyesi hızla yükseliyor. Okyanuslar, devasa miktarda ısıyı emerek genişliyor ve buzullar ile buz tabakaları her yıl yüzlerce gigaton eriyik suyu denizlere bırakıyor. Kıyılardaki kara alanlarındaki değişiklikler, yerel deniz seviyelerini de etkiliyor. Dışarıdan küçük görünen bu artışlar, şimdiden dünyanın dört bir yanındaki kıyı şeritlerinde önlenemez sorunlara yol açıyor.”

Deniz ve güneş yaşam kaynağı olmak yerine bir tehdite mi dönüşüyor?

Bu genel saptamanın ardından ise; metinde insanın bir parçası olduğu doğa ile tarih boyunca kurduğu ilişkinin nasıl boyuta doğru evrildiği, yaşanan dönüşüme yönelik tavrımız masaya yatırılıyor:

“Deniz ve güneş, uzun zamandır efsanelerin ve masalların merkezinde; ihtişam ve huzurun simgeleri olarak, farklı kültürlerden simyacıların, ilahiyatçıların ve bilim insanlarının hayranlık duyduğu unsurlar olmuştur. Dünya büyük değişimlerden geçerken, deniz ve güneşe bakışımız ve ilişkilenmemiz nasıl evriliyor? Onları yaşam kaynakları yerine gitgide ciddileşen tehditler olarak mı görmeliyiz? Peki bizi bekleyen daha sıcak, daha ıslak bir geleceğe yönelik kişisel stratejilerimiz neler?”

Geleceğe yönelik gerçeklikle, düş gücüne dayanan üretimlerin bir araya geldiği sergide, Nezir Akkul, Omar Barquet, Sena Başöz, Itamar Gov, Larry Muñoz, İz Öztat, Yaşam Şaşmazer, Hale Tenger, Eşref Yıldırım’ın yapıtları yer alıyor.

İz Öztat, “Bir Ada Teşkil Etmek” (2014) , HD Video, 1’46”

.

Larry Munoz, “Almost Invisible”(2024), 5’48”

“Yükselen Sular, Yayılan Işıklar” 07 Aralık 2024 tarihine kadar Zilberman İstanbul’da görülebilir.

(Kaynak: zilbermangallery.com)

-->