Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Titanik’in Birinci Sınıf Salonunda Bulunan “Versay’lı Diana” Yontusu, Deniz Tabanında Görüntülendi.

20094Titanik’in Birinci Sınıf Salonunda Bulunan “Versay’lı Diana” Yontusu, Deniz Tabanında Görüntülendi.

Titanik enkazının sahibi olan “RMS Titanik” şirketi 14 yıl sonra düzenlediği su altı araştırmalarında elde ettiği bulguları kamuoyuyla paylaştı.

Paylaşılan söz konusu bulgular arasında geminin deniz tabanındaki son durumuna ilişkin görseller olduğu gibi Titanik’in birinci sınıf yolcularını ağırlayan salonda bulunan şömine üzerindeki “Tanrıça Diana” yontusunun deniz tabanındaki görüntüsü de yer alıyor.

112 yıl önce çıktığı ilk yolculuğunda Kuzey Atlantik’te batan Titanik’ten çıkarılan eserleri araştıran ve koruyan RMS Titanik şirketi, 2010 yılının ardından yapılan ilk keşif gezisinde elde edilen bulguları kamuoyuyla paylaştı.

20 güne yayılan bir süreç içinde gerçekleşen belgeleme çalışmalarında yüksek çözünürlüklü iki milyondan fazla fotoğraf çekilerek, enkazın son durumunun saptaması yapılarak ve enkaz alanının haritası çıkarıldı. Şirketten yapılan açıklamada, bu verilerin, “tarihsel açıdan önemli ve risk altında bulunan eserlerin gelecek yıllarda yapılacak su altı çalışmalarında zarar görmeden kurtarılabilmesi amacıyla durumlarının belirlenmesi” için kullanılabileceği belirtiliyor.

Versay Diana’sı”

RMS Titanik, deniz tabanındaki koşullar nedeniyle parçalanan geminin son durumunu gösteren yeni fotoğrafları da paylaştı. Fotoğraflarda geminin baş güvertesini çevreleyen korkuluğun büyük bir bölümünün koptuğunu görülüyor.

Bulgular arasında özellikle Louvre Müzesi koleksiyonunda bulunan orijinalinin kopyası olan Versailles Diana’sı dikkat çekiyor. Geminin birinci sınıf salonundaki şömine üzerinde duran ve uzun zamandır aranan Tanrıça Diana’yı betimleyen bronz heykel deniz tabanındaki görüntüsüyle büyük bir yankı uyandırdı.

.

Yüzen Bir Sanat Galerisi Olarak “Titanik”

1912 yılında denize açılan RMS Titanik, Avrupalı toplumun, varsıllarını ve seçkinlerini İngiltere’den ABD’ye taşıyan lüks bir yolcu gemisi olduğu gibi; aynı zamanda Renault’tan (Coupe de Ville) değerli kitaplara ve ünlü ressam Merry-Joseph Blondel’in bugün 3 milyon doların üzerinde bir değere sahip olan 1912 tarihli “Yüzücü” tablosuna kadar yüksek sanat eserlerini taşıyan yüzen bir güzel sanatlar galerisi özelliğine de sahipti.

Titanik’tan Çıkarılan Eserler, Müzayedelerde Yüksek Değerden Alıcı Buluyor

Titanik’ten çıkarılan iyi durumdaki çeşitli nitelikteki eserler, müzayedelerde küçük servetlere alıcı bulabiliyor. Örneğin 2024 yılının Nisan ayında, İngiltere’deki “Henry Aldrigge & Son” müzayede evinde Titanik’teki en varsıl kişi olan John Jacob Astor’a ait altın bir cep saati, 1.18 milyon £’a (1.47 milyon $) satılmıştı. Bu saate verilen fiyat, aynı müzayede evi tarafından 2013 yılında düzenlenen açık arttırmada Titanik batarken çalınan bir kemana verilen 1.6 milyon doları geride bırakmıştı.

(Kaynaklar: news.artnet.com, artnews.com)

-->