Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

Monako Yat Kulübü’nün Norman Foster Tarafından Tasarlanan Yeni Yapısı, 10. Yıl Dönümünü Kutluyor.

20001Monako Yat Kulübü’nün Norman Foster Tarafından Tasarlanan Yeni Yapısı, 10. Yıl Dönümünü Kutluyor.

İngiliz mimar Lord Norman Foster tarafından Herkül Limanı’nda (Port Hercules) tasarlanan ve kapılarını ilk olarak 2014 haziran ayında açan Monako Yat Kulübü, 10. yıl dönümünü kutluyor.

Aynı zamanda 2024 yılı, Prens 2. Albert’in kulüp başkanlığının 40. yıl dönümü. Önemli olan her iki tarihi dönemeci ebedileştirmek için kulüp tarafından bir de kitap yayımlandı.

Çelik konstrüksiyonu ve cam malzemeyi yapılarında modern bir dil ile kullanarak dünya çapında önemli yapıtlara imza atan Fosterın yapısı, mimari açıdan bir çekim noktası oluşturduğu kadar, sürdürülebilir inşaat teknikleri açısından literatürde kendine yer edinmiş bir yapı olarak öne çıkıyor. Okyanus aşırı yolcu gemisi biçiminden esinlenilerek tasarlanan yüksek teknoloji ürünü 204 metre uzunluğundaki Yat Kulübü yapısı, 5.000 m2 iç mekana ve 4.000 m2 açık hava terasına sahip.

2014 yılında henüz emekleme döneminde olan ve yeni yeni dile getirilmeye başlanan sürdürülebilir tasarımın öncülerinden biri olan Foster, kulüp yapısını, içinde bulunduğu çevresel koşullarla bütünleştiren, yenilenebilir enerji kullanımına öncelik veren bir anlayış üzerine kurmuştu. Bu çerçevede Akdeniz bölgesinin ılıman iklimi mimarın çabasını büyük ölçüde kolaylaştırmıştı. Yapıda güneş panelleri, deniz suyu bazlı ısıtma ve soğutma sistemleri ve doğal havalandırmadan yararlanmayı sağlayan akıllı cepheler ve genel karbon ayak izini düşük tutmak için mümkün olduğunca yerel malzemeler kullanıldı.

Toplumsal Odak Noktası

Her ne kadar kulüp yapısı, uluslararası denizcilik ve yatçılık dünyasına ev sahipliği yapmak üzere inşa edilmiş olsa da aynı zamanda Prenslik için bir sosyal merkez olması da amaçlanmıştı. Ancak özellikle vurgulamak gerekir ki, 1953 yılında Prens Rainer tarafından kurulan Monako Yat Kulübü, bir kuruluş olarak, yeni yapıdan çok daha önce Monegask dünyasının önemli bir bileşeni durumundaydı.

Foster 2014 yılında yaptığı açıklamada yapıyı anlatırken; okulları, parkları, ofisleri, restoranları, iç mekan dolaşım ‘sokakları’ndan oluşan ağı ve kamusal/özel, sosyal ve işlevsel alanlardan oluşan bir hiyerarşi içinde kurgulanan yapıyı, mikrokozmostaki bir kent olarak tanımlamıştı. Öte yandan Foster, Monako’nun yoğun kentsel dokusunun bir uzantısı ve yat kulübünün geleneklerinin de bir süreğeni niteliğindeki yapının, toplumsal yaşamın önemli bir parçası olacağını da sözlerine eklemişti.

Gerçekten de, tam da ön görüldüğü üzere, bir odak noktasına dönüşen yapı, yelken yarışları ve Monako Yat Fuarı gibi etkinliklerin yanı sıra sempozyumlara, konferanslara, kokteyllere ev sahipliği yapmış ayrıca Monako F1 yarışlarının izlenebildiği bir yer olarak yıl boyunca çok sayıda etkinliğin tam merkezinde kendisine yer bulmuştur.

Bir Diğer Yıl Dönümü Kutlaması

Bu yıl, Monako Yat Kulübü tarafından, II. Albert’in kulüp başkanlığındaki 40. yıldönümü de kutlanıyor. Hem 10.yılı hem de bu önemli dönüm noktasını ebedileştirmek isteyen kulüp, yazar Jill Bobrow tarafından hazırlanan kitabı Assouline yayınevi ile işbirliği yaparak yayımladı.

Kitapla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

(Kaynak: monacolife.net, yacht-club-monaco.mc)

-->