Denizci Toplum

Yükleniyor...

Denizci Toplum

Denizci Toplum

T ü r k D e n i z c i l i k K ü l t ü r ü H a r e k e t i

2. Dünya Savaşı’nda Pasifik’teki Donanma Gemilerinde Görev Yapan Fotoğrafçı Victor Jorgensen’in Görselleri Portland Sanat Müzesi’nde

88772. Dünya Savaşı’nda Pasifik’teki Donanma Gemilerinde Görev Yapan Fotoğrafçı Victor Jorgensen’in Görselleri Portland Sanat Müzesi’nde

İkinci Dünya Savaşı sırasında Pasifik’te görev yapan donanma gemilerinde belgesel nitelikli fotoğraflar çeken Victor Jorgensen’in yapıtları, “Dalgalardaki Öfkeye Rağmen: Victor Jorgensen Denizde (1943-1945)” başlıklı sergi ile Portland Sanat Müzesi’nde izleyicilerin karşısına çıkıyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında donanmanın fotoğraf şubesinin yöneten teğmen ve tanınmış modernist fotoğrafçı Edward Steichen, The Oregonian gazetesinde editörlük yapan, 1942 yılında donanmaya yazılan Portland‘lı Victor Jorgensen‘i Deniz Havacılığı Fotoğraf Birimi ile birlikte çalışması için bu bölüme seçmişti. Jorgensen, sonrasında; 1943 ve 1945 yılları arasında, Pasifik‘te savaş sırasında görev yapan USS Lexington ve USS Monterey uçak gemilerinde USS Albert W. Grant destroyerinde ve USS Solace hastane gemisinde görev yaparak; burada yaşananları çekmiş olduğu çok sayıda fotoğrafla kayıt altına aldı ve böylece savaşın tarihine önemli notlar düştü.

Fotoğrafçının kızları olan Victoria Jorgensen Carman ve Lee Jorgensen tarafından Portland Müzesi‘ne hediye edilen vintage baskılardan yapılan seçkilerle oluşturulan sergi, 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 75 yıl dönümünü ve Jorgensen‘in belgesel fotoğrafçılık alanına yapmış olduğu katkıları anmak amacıyla düzenleniyor.

Julia Dolan küratörlüğünde düzenlenen sergi, 25 Nisan 2021 tarihine kadar Portland  Sanat Müzesi‘nde olacak. Sergide yer alan 95 görsel çevrimiçi olarak müzenin sitesinde görülebilir.

 

(Kaynak: portlandartmuseum.org)